Renovating a Craftsman-Style Home in a Historic Neighborhood

The community of Pomona, California, gives back to Pedro Jauregui, a veteran of the Army and Marine Corps, by fully remodeling his family's home. Be amazed at how the team transforms this traditional single-family house without losing its original Craftsman-style aesthetic.

March 22, 2020

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Photo By: Casey Durkin

Meet the Jauregui Family

The Extreme Makeover design team stands alongside the Jauregui family. Pedro and his wife Phyllis are raising their three children — Andrew, Cheyenne and Evangelina — in their Paloma, CA home. Pedro credits his military experience for shaping the career he's established for himself, but in doing everything he can to support his fellow veterans as they transition back to civilian life, his family's home has been neglected.

See how the team renovates this home indoors and out, while complying to local historic codes and retaining the home's original Craftsman-style charm.

MEET THE DESIGNERS: Meet The New ‘Extreme Makeover: Home Edition’ Design Team

Curb Appeal, Before

Estimated at only 860 square feet, the Jauregui's traditional Craftsman-style home was a small space for the family of five. Built in 1922, the home was nearly 100 years old, and in need of many updates. Bug infestations were an ongoing issue for the family, and years of termite damage threatened to make the home unsafe and uninhabitable.

Curb Appeal, After

Without altering the architectural components that define this historic Craftsman home, the design team completely refreshed it with new stone and wood details, fresh paint, a new driveway and a flagpole to honor Pedro's service to the country. No longer a structural concern, the new home is warm and welcoming, offering so much to the historic community, and the family inside.

BEHIND THE SCENES: Exclusive Behind-The-Scenes Moments

Curb Appeal, Before

Behind the walls of this 98-year-old house exists lots of damage — it was even worse than the team expected. Situated in the Wilton Heights Historical District, the team needed special permission from the City of Pomona to update the home. Overgrown landscaping, a neglected lawn and overgrown edging on the sidewalk contributed to the home's lack of curb appeal. Its overdue upgrade made all the difference.

Curb Appeal, After

The design team's efforts made it possible to extend the back of the home an extra 340 square feet, increasing its size to a total of 1,200 square feet (the addition isn't even visible from this vantage point, which is all the Jauregui family could see when the crew shouted "Move that bus!").

In front, fresh sod, natural landscaping and a pergola that will eventually be covered by cascading flowers frame the sunny yellow front door.

The Living Room, Before

The former layout of the home limited space for the family to spend time together. The 2-bedroom, 1-bathroom home forced much of toddler Evie's toys into the front living room. The design team sought ways to open up the room, and make it more livable for the whole family.

The Living Room, After

The new living room has a new focal point thanks to the built-in fireplace with bold maroon and deep green tile. Comfortable furniture fills the space, while custom wood window casings and a stained glass piece of art add back to the original aesthetic of the home, transforming the space into a "Modern Craftsman."

The Living Room, After

Natural light flows freely in the updated living room. A ceiling-mounted fixture adds ambiance, while the stained glass art overhanging the front window contributes a warm, welcoming glow into the room. The built-in fireplace is customized to feel as though it has always been a part of the home; the team's tile selection and the positioning of two sconces contribute greatly to that feeling. The TV, no longer on a table interfering with the entryway, is anchored above the new mantel.

The Living Space, Before

Take a look at the Jauregui's main living area before. The living room flowed into the dining room, but stopped there, with only a narrow doorway extending access into the back of the house where the kitchen was situated. The team sought to create a more open space where the whole family could comfortably gather.

The Living Space, After

By lifting the header between the living and dining rooms, and expanding the doorway that previously prohibited access to the kitchen, this now truly feels like a modern Craftsman bungalow. The new window casings add character, thoughtful fixtures, colors and elements add charm and beauty to this new open concept living space.

The Dining Room, Before

The built-in shelves that were in the former dining room were one of the most valued items during the home's renovation. Though many of the other accents of the room did not feel authentic to the home, the team took great care to preserve those shelves. They had a plan for them, and a different way of integrating storage into the new dining room.

The Dining Room, After

The wall between the kitchen and the dining room was widened to extend line of sight and allow a more open concept design in the home. The former built-ins beneath the dining room windows were preserved and moved to another room in the home, but new floor to ceiling shelves were installed to encompass the new entryway. An authentic Craftsman-style light fixture anchors the room.

The Kitchen, Before

You wouldn't know by looking at it, but the family's former kitchen was frequently infested and overrun by bugs. There was water damage, and wall structure behind the cabinets and the drywall was overdue for a close inspection to assess the resulting issues. Phyllis had taken to prepping food elsewhere in the home. Old appliances and finishes were in need of an update.

The Kitchen, After

The new, open concept kitchen space offers a generous amount of open light, as well as drop pendants that feel authentic to the Craftsman-style home. The kitchen island adds additional prep space for Phyllis and the whole family, and seating at the island makes it more likely that the family can use the kitchen as a space to bond and be with one another.

The Kitchen, After

Gone are the days that Pedro and Phyllis feel separated from the rest of their home while cooking. The new open concept space pulls light from the front of the home all the way to the back. Amazing finishings, built-in accents, custom cabinets, a farmhouse sink and faucet and fluid wood floors draw visitors right into the home.

The Kitchen, After

High-end finishes include a farmhouse sink and gorgeous black faucet — both occupy space beneath the wall of five windows. Period-appropriate black and white tile flanks the walls to add character to the home, and wooden open shelving adds function beside the range and hood.

The Kitchen, After

Tile extends around the kitchen to a corner where the team installed a small coffee bar for Pedro and Phyllis. Nestled into this area, the high-performing small appliance feels right at home and out of the way of daily meal prep.

The Laundry Room

Off the back of the kitchen and towards the back door, the design team found space to accommodate a washer and dryer to help the family of five. Overhead cabinets also add plenty of storage, to help offset the fact that many built-ins were relocated during the renovation. With easy access to the backyard through the back door, this laundry room also serves a bit like a functional mudroom or closet space.

The Hallway

Throughout the home, natural wood window and door casements add to the Craftsman-style design. Built-in shelving was preserved and repurposed throughout the home so as to hang on to some of the original design elements. Sage green doors and accents are applied throughout to unify the house.

Phyllis and Pedro's Master Suite, Before

The small master bedroom was used by both Pedro and Phyllis, but also was shared by their youngest daughter, Evangelina. Evie's crib at the end of the bed made the room undeniably overcrowded, with limited floor space for ease of mobility, and reduced opportunities for storage.

Phyllis and Pedro's Master Suite, After

To better accommodate the needs of this family of five, the design team added a 340-square-foot addition on the back of the home to give the family more space for their bedrooms. Phyllis and Pedro now share a gorgeous Craftsman-style bedroom with warm, comfortable furnishings, and handmade stained glass windows to break up line of sight without the use of curtains. Their daughter's crib was relocated into a transitional space between the master bedroom and the master bathroom, so that she has her own area but still can be close to her parents.

Phyllis and Pedro's Master Suite, After

Adding the addition allowed the team to double the number of bathrooms, giving Phyllis and Pedro (and Evie) their own space. The former master bedroom wasn't a suite whatsoever, but their new bedroom offers serenity and privacy for the busy parents. Golden walls, natural wood finishes and textured upholstery add appeal to this Craftsman-inspired bedroom.

Evie's Toddler Bedroom, After

Youngest daughter Evie was able to secure her own space thanks to the additional square footage built on the back of the house. This is a space that she can transition from baby to toddler, have stored toys and belongings, all while being close to her parents. Playful wallpaper and decor add youthfulness to her new room.

Evie's Toddler Bedroom, After

A window adds natural light to the room, while flanking closet storage units and a window seat adds functionality. With toys and books within reach, this space will serve her well. When she eventually outgrows it, Phyllis and Pedro will be able to use it as their own closet and storage area.

The Bathroom, Before

Five people shared one bathroom in the home's previous layout. Water damage and rot were an issue in this space, so the team sought to update it to make repairs and redesign it to be cohesive with the rest of the modern Craftsman style.

The Bathroom, After

The home's original bathroom and the new ensuite bath at the back of the house offer a clean, mold-free, relaxing atmosphere for the family. Though only one is shown here, both bathrooms were finished to include new black and white tile, a new pedestal sink and clawfoot bathtub.

Andrew and Cheyenne's Bedroom, Before

The bedroom shared by older siblings Andrew and Cheyenne was anything but relaxing. With limited storage space and the ongoing challenge of balancing space to play and study, the duo were due for their own respective bedrooms. The design team was determined to build them new rooms that suited their personalities and individual interests.

Cheyenne's Bedroom, After

The design team gave studious Cheyenne a bright, open bedroom with lots of bookshelves, storage and a built-in bed. The walls and ceiling were painted in a deep blue-green, while the bedding and dresser contrast in soft pink. A bold pendant light and natural wood elements tie the space in with the rest of the modern Craftsman house.

Andrew's Bedroom, After

Like his sister Cheyenne, Andrew also received a bedroom of his own. With a new bed, built-in storage and moody, dark walls, the teenage boy has an age-appropriate space that he can continue to grow into. Window coverings allow him to control how much daylight flows into the space, which is important, because the design team also set him up with a complete gaming console.

Andrew's Bedroom, After

"I 100% love it," exclaimed Andrew as he saw his new bedroom for the first time. The teenager's dreams have come true. Phyllis and Pedro's oldest child is autistic and finds that it's easiest to exercise his social skills and communicate through gaming. To give him the best possible experience, the team set up a television and a 3-screen gaming station so that he could create a comfortable and immersive environment for himself.

The Backyard, Before

The backyard had gotten a bit of out control with overgrown weeds and lack of space for the family to spend time together. The team sought a better solution that would be easier for them to maintain continuously, and would give all of them space to enjoy.

The Backyard, After

The home's new exterior — which includes an addition that juts into the backyard — makes a difference in the overall appeal of the property. String lights, plenty of cushions and seating options and fresh sod also transform this area into a space where the whole family can relax.

The Backyard, Before

A deck with a table and chairs was the only usable area of the former backyard. There was no cleared area for the kids to play, and the team planned to change that. They wanted the Jauregui family to feel comfortable and safe at home both indoors and out, and sought to transform the backyard into an outdoor living room.

The Backyard, After

The wooden pergola is a permanent feature in the new backyard, and hidden within the structure is a pull-down projector screen. The family will now be able to relax on the couches and enjoy movie nights together in the backyard.

Evie's Playhouse

A fenced-in play yard gives youngest daughter Evie a space that she can call her own. Accessorized to give the young girl plenty to do, this part of the backyard gives her more room for toys and free play. A sandbox, garden and playhouse promise to entertain the young girl for hours. A mural painted on an adjacent wall adds an air of playfulness to the backyard.

SEE MORE: Extreme Makeover: Home Edition

Shop This Look