A Brand New French Country-Inspired Retreat

The Washington Terrace, Utah community comes together to give back to their "everyday hero," Kelly Mayo and her family. Plumbing damage that began during a 2016 tornado was quickly making their home uninhabitable.

March 16, 2020

Meet the Mayo Family

The Extreme Makeover team greets the Mayo family in their hometown of Washington Terrace, Utah. In the interest of giving back to someone who "pays it forward" every day, Kelly Mayo's community nominated her and her daughter, Michelle, citing how worthy they were to receive help with their home. From her job at an assisted living facility to being the ultimate neighbor ready to offer food and rides to those in need, Kelly is always the first person to step up for her community. Following a 2016 tornado that toppled a walnut tree in their backyard, they've struggled with ongoing plumbing issues that resulted in a rotting foundation and hazardous mold. Host Jesse Tyler Ferguson and the team of designers set out to build them a new home customized to meet their individual needs.

Their new French Country home was built in just five days. See the transformation now!

The Mayo Home, Before

The former ranch home was adapted to accommodate Kelly Mayo, her daughter, Michelle, and granddaughter, Haylee. While Kelly had space on the main floor of the house, Michelle and Haylee had bedrooms in the basement. Limited ventilation, coupled with the plumbing issues that they've been managing for four years, made the lower level of the home an unhealthy environment with poor air quality.

The Mayo Home, After

The newly constructed French country-style home in Washington Terrace, Utah, is a 2,350-square-foot, 4-bedroom/3.5-bathroom beauty customized with a wraparound porch for this deserving family of three. White picket fencing, an American flag and picture-perfect landscaping add plenty of curb appeal to this new house.

MEET THE DESIGNERS: Meet The New ‘Extreme Makeover: Home Edition’ Design Team

The Garage, Before

The Mayo home's former garage offered storage, but it wasn't enough space for a family with two vehicles.

The Garage, After

The layout of the property was a little more flexible than usual, as the home is set on a corner lot. To offer more square footage inside the home for living and entertaining, the team reoriented the home's footprint, and was subsequently able to include a large carport. The driveway was also moved to the back of the home.

The Wraparound Porch, After

Kelly shared that she had two wishes for her new home: to preserve a few of her grandma's heirloom furniture pieces including a china hutch and a rocking chair, and to incorporate a wraparound porch. The team's wraparound covered porch satisfies both requests; not only is the porch spacious, comfortable and guaranteed to add value to the home, but the team also repaired and refinished a cherished rocking chair so that it could be enjoyed in its new environment.

The Entryway, Before

The former entryway opened directly into the living room, offering limited space for one to take their shoes off, and restricting the seating plan in the space. The family also needed more storage.

The Entryway, After

With multiple drop zones and wall hooks for coats, the new entryway in the Mayo home is more functional for the family and their guests.

The Living Room, Before

Cluttered, cramped and dark describe the Mayo family's former living room. It lacked space for entertaining, and hosting their community of friends.

The Living Room, After

The new living room space is bright and open, with plenty of seating. The French country styling incorporates light upholstery and window coverings, woven textures and vintage furnishings that help the space feel instantly liveable.

The Living Room, Before

The former living room was isolated from the rest of the house, which made the room feel even smaller. It lacked surface area, and the television was balanced on top of the piano.

The Living Room, After

An open concept layout flows the entryway and living room directly into the kitchen, increasing the opportunities for the family and their company to live and cook together in the new house. Entertaining will be easy for the Mayo family in this French Country-inspired space.

The Kitchen, Before

Kelly Mayo loved to bake, but the old kitchen didn't have much counter space for her to enjoy her hobby. The old, dark cabinets were original to the home, and the single window failed to let in lots of natural light.

The Kitchen, After

The design team set out to give Kelly a baker's kitchen with lots of purposeful storage, space for organization, new appliances and island and counter space to make it easier for the family to bake to their heart's content.

The Kitchen, After

The baker's island was a special project for the family. Though reclaimed and rustic in appearance, the piece was sealed to offer a smooth, sanitary work surface. A baker's island is also different in that it's customized with lots of extra storage features and built-in gadgetry to make it convenient for a baker to keep all the tools of their trade at their fingertips.

More Baker's Kitchen Inspiration: Desperate Kitchen No More: A Beautiful Baker's Kitchen

The Dining Area, Before

No formal dining room existed in the old house; the dining table and chairs were situated in the kitchen, limiting the potential in this workspace, and obstructing the flow of traffic.

The Dining Area, After

A dining area with cozy banquette seating was installed adjacent to the kitchen. Customized for the space and loaded with hidden drawers for extra storage, it will be easier for the family to dine together. The whole back wall features a large window to maximize the flow of natural light, and help the banquette feel less enclosed.

Kelly's Bedroom, Before

The bedroom on the main level of the old house belonged to Kelly. Though space was limited, and it wasn't a master suite by any means, it was private space she could call her own.

Kelly's Bedroom, After

Kelly's master suite in the new house offers generous space, lots of natural light, and a private master bathroom. Immaculately decorated in French country style, this room is a true retreat for the community's "everyday hero." First floor master suites are confirmed to add value to the home, according to expert design partner Tarek El Moussa.

Kelly's Bedroom, Before

Kelly honored the families and individuals she supported, but lacked space to truly store and show off her belongings.

Kelly's Bedroom, After

Located off the entryway and adjacent to the living room, Kelly's breathtaking master suite opens into the house to offer accessibility and privacy. Ample storage and wall space gives her more space to honor the memories of those she has helped throughout the community.

Kelly's Master Bathroom, After

The luxurious French country-designed master bathroom gives Kelly a private space to relax and self-care. Known throughout the community as someone who always pays it forward, this master suite is guaranteed to give back to her at the start and end of every day.

Michelle's Bedroom, Before

Located in the finished basement of the home, Michelle's sub-terranean bedroom is dark, cramped, lacking in air circulation and is affected by water damage and mold. A hole has been cut into one of the walls to make access to the water shut-off more convenient, as the home's plumbing frequently backed up due to damage suffered during a tornado.

Michelle's Bedroom, After

Michelle's new bedroom is located upstairs, closest to her daughter Haylee's bedroom. The space is bright with lots of natural daylight, and features beautiful French country styling.

Michelle's Bedroom, After

The team surprised Michelle with a customized coffee station and media center to transform her bedroom into its own suite.

Haylee's Bedroom, Before

Also located in the finished basement of the home, daughter and granddaughter Haylee's bedroom may have been most affected by black mold in the walls. The home was torn down before she became ill, and the team sought out a way to give the young girl more space to play, more natural light and a design that would suit her from childhood into adolescence.

Haylee's Bedroom, After

Haylee's new bedroom is equal parts playful and classic French country. The walls and decorations add color, and large windows offer tons of natural daylight. The design team also included a desk at which Haylee could do her homework, and plenty of storage for her toys.

The Bathroom Hallway

Throughout the home, the team incorporated lots of vintage details sourced from a local salvage shop. After cleaning them up and adding custom touches for the family, these doors were installed to dress up the wall space on the upstairs landing just outside of the bathroom.

Michelle and Haylee's Bathroom, After

No negotiating for mirror space in this bathroom! Twin vanities were used in the spacious upstairs bathroom that's shared by mother, Michelle, and daughter, Haylee, so they'll have plenty of room to spread out. French country accents were used floor to ceiling in this space, helping it to feel very luxurious and relaxing.

Michelle and Haylee's Bathroom, After

Their bathroom includes a clawfoot tub and a standing shower, adding to its function for both mother and child. A high window on the wall offers privacy, and beautiful fixtures and finishes make the space feel like a true retreat.

The Backyard, Before

Shown here with some of the volunteers that helped to surprise the Mayo family, the former backyard was virtually a blank slate. This made it possible for the builders and design team to re-orient the home and garage in the lot, to make better use of the space that was available.

The Backyard, After

The new backyard incorporates a shed for storage, and offers a private space where the family can entertain their friends in the community. The edges of the space were landscaped, and the yard was furnished with a large table perfect for hosting outdoor parties.

The Backyard, After

Underneath that tablecloth on the table, the design team revealed a multifunctional game table where the family could entertain using the painted tic-tac-toe and chess and checkers board, or add a net to launch into a game of ping pong. The table itself was made using reclaimed legs to help adhere to the home's French country style, and was built as a special project by designer Darren Keefe and host Jesse Tyler Ferguson.

Shop This Look