Amazing Spaces from the Property Brothers' New Series, 'Forever Home'

Property Brothers Drew and Jonathan Scott's latest series on HGTV is all about making home dreams come true. 'Property Brothers: Forever Home' is an inspirational renovation and design show in which the Scott brothers focus on helping clients turn their existing home into the absolute best place it can be. Check out collection of striking room transformations from the first season.

October 30, 2019

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Andrew Parker/ Radiant

Photo By: Andrew Parker/ Radiant

Photo By: Andrew Parker/ Radiant

Photo By: Andrew Parker/ Radiant

Photo By: Andrew Parker/ Radiant

Photo By: Andrew Parker/ Radiant

Photo By: Andrew Parker/ Radiant

Photo By: Andrew Parker/Radiant

Photo By: Andrew Parker/Radiant

Photo By: Andrew Parker/Radiant

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Photo By: Artist

Forever Home: A New Perspective

In Property Brothers: Forever Home, Jonathan and Drew change their focus just a bit. Rather than helping clients on a real-estate hunt to purchase their ideal home, or to flip their current home for a profit, the strategy here deals with families who want to stay put in their current home, but put a personal stamp on it that will enhances and customize the home and give it distinctive appeal. The Brothers help envision the true potential in ordinary homes, then set about making that full potential a reality. As the twins say in the show's opening, "A house is four walls. A home is where memories are made."

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Meet the Homeowners. Since buying their Las Vegas house as newlyweds, Kate and Gavin's charming home is bursting at the seams with the addition of two kids and a mother-in-law. The home's vintage character is part of its charm but the old-school layout simply no longer works. Jonathan and Drew re-imagine the interior spaces, leaving the classic charm while completely transforming the kitchen, dining room, mudroom and a new suite for Kate's mom, Maryanne. L to R: Drew, Kate, Maryanne, Gavin and Jonathan.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Kitchen, Before. Gavin and Kate's wish list included a total revamp of their 1960s style kitchen. 

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Kitchen, After. The newly remodeled kitchen feels fresh and open thanks to a lighter color palette, updated lighting and a striking mosaic tile backsplash that wraps around three walls and extends to the ceiling above the new farmhouse sink. 

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Kitchen, Before. With an entire wall of appliances, insufficient counterspace and no sightline to the dining room, the space was visually drab and not family-functional.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Kitchen, After. Other highlights in the renovated kitchen include new hardwood flooring, recessed lighting and ceiling-height white shaker cabinets with under-cabinet lighting. Removal of an adjacent wall opens up a new and visually integrated sightline into the dining room.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Before. The hallway connecting Gavin and Kate's kitchen, dining room, guest suite and laundry room felt closed and dark.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

After. Jonathan and Drew's modified floor plan creates a more functional and visually pleasing connection between the home's most important and frequently used rooms.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Dining Room, Before. The massive dining room just inside the home's main entry was roomy but a visual mish-mash of styles.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Dining Room, After. Drew and Jonathan gave the dining room a decidedly more modern look, with contemporary dining table and chairs, a color-coordinated area rug in pastel blue, statement lighting, stylized wall art and a new console.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Dining Room, Before. Part of the problem with the space was the large single-pane style doors that let in excessive amounts of light as well as ambient heat during warm months. The room did offer ample space for adding more storage and functional cabinetry.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Dining Room, After. Jonathan and Drew upgraded the French doors with a modern design that's safe and more energy efficient but still true to the character of the home. New custom cabinetry, wet bar and backsplash match the motifs in the new kitchen.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Before. The laundry room had felt claustrophobic and dungeon-like — with no natural light and lit by a single fluorescent striplight.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

After. Jonathan and Drew created a functional laundry and mudroom adding updated appliances, new overhead lighting and a new door that provides added natural light.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

After. The updated laundry/mudroom features Moroccan Moroccan mosaic tiles and a vintage style sink.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Maryanne's Suite, Before. With Kate's Mom, Maryanne, moving in permanently, Gavin and Kate realized that they needed to renovate their home and, in particular, this dated, cluttered and disheveled guest suite.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Maryanne's Suite, After. Drew and Jonathan created a stylized and relaxing retreat for Maryanne in a palette of soft grays and wood tones.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Maryanne's Suite, Before

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Maryanne's Suite, After. The remodeled sute features a separate seating area, new modern furnishings and French doors that match the new ones at the home's entrance.

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Maryanne's Suite, Before

Kate and Gavin: A Forever Home With a Special Guest Suite

Maryanne's Suite, After. New window treatments, and a light midcentury inspired carpet help brighten Maryanne's new bedroom retreat.

Kate, Gavin and Maryanne: The Reveal

Welcome home. Gavin, Kate, and Maryanne get their first look at the newly restored house.

Kate, Gavin and Maryanne: The Reveal

Cookies are served. Drew and Jonathan join Kate, Gavin and family for sweet treats in the newly remodeled kitchen.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Meet the Homeowners. Some five years ago, Ben and Erika bought a huge six-bedroom house in the Las Vegas suburbs with the dream of filling it up with a big family. Three children later, the home's awkward main floor layout left some rooms underutilized while others are worn out from overuse.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

For Ben and Erika's spacious house, Jonathan and Drew tackle the kitchen, living room, dining room and mudroom, transforming spaces to provide the growing family with a forever home in which every inch works.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Before. The expansive front room portion of the open-concept living area seems desolate, incomplete and a poor use of space. The windowless front door and lack of natural light made the space too dark and, as seen here, the home llacks a visually defined entryway.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After. Drew and Jonathan brightened the front room with a light gray color palette and new window treatments. They unified the space with continuous hardwood flooring in a gray herringbone pattern. A new front door and extra accent windows also help lighten up the space. 

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Before. Ben and Erika had done some renovations themselves, but the main living areas still lacked a cohesive feel.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After. This area is now functionally and visually defined — a stylish and functional dining room that provides visitors with a striking first impression.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Before. The half-wall and post that divided the front room from the kitchen made for a visual interruption and robbed the space of natural flow and a defined look. The purple accent wall leading into the kitchen was something Ben was partial to, but he reluctantly agreed to let it go to make room for a space that's more visually unified.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After. With the wall removed, the transformed space now has a crisp, clean feel. The front room opens onto a newly revamped kitchen with a visually stunning center island in bright green with white stone countertop and a trio of contemporary styled pendant lights. The formerly purple accent wall now serves as the "family wall" and includes the Scrabble-tile design feature that highlights the names of the family members.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Before. The post portion of the dividing wall was, not only a supporting structure, but contained the hot- and cold-water supply lines for the sink and appliances. Reconfiguring the kitchen to include the center island with sink would entail cutting into the concrete-slab floor to re-route the water lines.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After. The modified and expanded kitchen is much more condusive to Ben and Erika being able to work together in the space without being in each other's way. And the massive breakfast-bar island becomes a focal point for the family.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Before. Prior to the renovation, the divided hardwood and tile floor was suitable from a simple utility standpoint, but the juxtaposition of surfaces was visually jarring.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After. The floors throughout the renovated space are replaced with gorgeous wood grained porcelain tile.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Before.

Ben and Erika have a very personal vibe. They're a little bit country, kind of eclectic, but it's unfocused. For a once-in-a-lifetime renovation like this, I need to show them some inspiration to make sure we're all on the same page.
–Drew Scott

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After. Drew took Ben and Erika on a design inspiration tour to see other large homes, but ones with a more skillfully designed layout and a more pleasing palette with a bright, fresh feel. The results can be seen in the newly revamped living area just off the kitchen.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Before. The living area included a sectional sofa and an entertainment center housed in a large wooden cabinet. But the space felt drab, dark and visually bland. Ben and Erika's cherished "family wall" grouping gets preserved, but moved to a more prominent location near the home's entryway.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After. The new space is more relaxed and inviting, with better use of natural light. The TV is moved from tabletop mount to a wall-mount to make it more of a  focal point within the visual design scheme. 

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

After.  The modified mudroom off the garage entry is better designed so that it doesn’t impinge on other spaces, and provides plenty of storage and room for hanging coats and backpacks.

Ben and Erika: Optimizing a Living Space

Ben and Erika pose for a pic in their newly renovated living space — in front of their "family wall" featuring Scrabble tiles that spell out family members names.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Troy and Susan bought this spacious home in the Vegas suburbs after they found out they were having their third child. In many ways, the luxurious and contemporary home, with its large backyard snf pool, fits the bill for the family's needs. But there are some things about the home's layout and design that just aren't working.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Troy and Susan love the location and basic attributes of their home but want to make improvements that will give it style and personality. They're looking for improvements that will help them make their home a showplace and neighborhood hub that will serve as a gathering place to be enjoyed  family, friends and neighbors. They enlist the help of Drew and Jonathan whose mission is to help the family stay in – and make the most of – the home that they love. Troy and Susan's renovation budget was $90,000.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Living Room, Before. The owners are generally happy with the home's exterior, as well as the community where the home is located. It's the interior spaces that currently aren't working for them. This sunken living room, with wall-to-wall carpet and dated furnishings is liveable but drab and lacking in visual definition.

Troy and Susan: Suburban Dreams

After. After a renovation that took five weeks to complete, interior spaces throughout the home have been visually transformed. The main floor layout has been modified for better functionality and individual rooms have been upgraded with a sharp and visually coordinated motif. The main living room has a cool and contemporary vibe with dark flooring balanced with neutral furnishings and blue accents. New highlights include a large sectional sofa, wall-mounted TV, gallery wall and floating shelves.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Before. Railings, pony walls, child gates and pet barriers were a theme throughout the home, including in the living area adjacent to the kitchen. The railing, step and columns here form obstacles, trip hazards and functionally divide the sunken living room from the dining area and kitchen.

Troy and Susan: Suburban Dreams

After. The sunken living room has been raised, and the step and railing removed, creating a single-level space that unifies the kitchen, dining room and living area.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Living Room, Detail. Jonathan worked with design-team member Dani Bald to create a look for the living room that's relaxed, cool and grounded.

Living Room, Detail. The color palette for the living room includes blues and greens that play off of the dark, rich tones of the hardwood flooring and natural wood furnishings.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Before. This guest bedroom was serving double duty as a kids' play area, but in its current state was less than optimal for either a guest room or play space.

Troy and Susan: Suburban Dreams

After. Drew and Jonathan kept the kid theme going in the extra bedroom so that it can continue functioning as a play space, but added a number of new features including a trundle bed, making the room suitable for guest accommodation as well as kid sleepovers.

Troy and Susan: Suburban Dreams

After. The laundry mudroom, adjacent to the kitchen and guest room, is expanded and enhanced with added storage, shelving and tile wall with utility hooks.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Before. Troy and Susan want a kitchen that serves as a family focal point where they can hang out with their kids, and functionality is critical. Prior the renovation, the double islands drove the homeowners crazy. They impede the kitchen's functional flow and divide the space in a way that's logistically awkward.

Troy and Susan: Suburban Dreams

After. The newly renovated kitchen is bright, open and greatly enhanced in terms of flow and functiionality. The awkward double island has been replaced by a single island with a curved front and white maintenance-free porcelain countertops and a black under-mounted sink with gloss black fixtures. The new dining counter is lit from above by a trio of matching pendant lights.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Before. Troy and Susan's old kitchen had dated cabinetry, nondescript tile flooring and the same nondescript tile for the countertops. The line of vision into the adjacent living space was obscured by the split level, intrusive double-island and hanging cookware.

Troy and Susan: Suburban Dreams

After. The renovated kitchen has new dark simulated-wood vinyl flooring that flows into the dining area and newly raised living room, creating a consistent and unified look througout, and a rich, warm tone that's offset by the new white walls and cabintery. The once-separate and sunken living area now feels connected to the home's core spaces.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Kid Stuff. A dead space behind a kitchen wall is creatively reimagined as a diminutive play area for the kids.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Teeny-Tiny Interiors. In this renovation, even the smallest of spaces gets the trademark Scott Brothers style and attention-to-detail.

Troy and Susan: Suburban Dreams

Happy Place. Keep checking back here for more new galleries, exclusive video and updates on the new Property Brothers project, Forever Home.

Shop This Look