Brother Vs. Brother, LA: Spectacular Outdoor Spaces & A Grand Finale

In the grand finale of the LA edition of Brother Vs. Brother, Drew and Jonathan Scott continue their competition, fashioning luxury outdoor spaces for each of their mansion-renovations. It's a Hollywood ending — Scott-brothers style as the ultimate winner in this season's contest is revealed.

October 14, 2020

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

It All Comes Down to This

Down to the Wire. It's the final phase in this six-part saga of the latest Brother Vs. Brother competition, and the focus for this round is on the home exteriors. Drew and Jonathan each have a vision for creating spectacular outdoor spaces that they hope will help give them the edge when they flip their project homes. In the end, though, it's the net proceeds of the sales of the refurbished mansions that determine the ultimate winner.

The Team-Drew Project

Perfect Pitch. Drew shows no fear as he installs some roof decking as part of the final phase in his renovation. As the final phase of the renovations gets underway, Drew trails in the spaces competition, having taken the main bedroom-suite and bonus space challenges, while Jonathan leads with wins in the living room, kitchen and guest-bedroom rounds.

Before

The Team-Drew Project: Front Exterior. With the individual spaces contests complete, the ulttimate win in the competition is determined by the final selling prices and overall profits from the sales of the two homes. The house yielding the greatest net proceeds from the sale seals the overall win. The proceeds of both sales will benefit a specially chosen charity. Each brother has five weeks to finish the exteriors and wrap up the renovations on their respective project homes.

After

The Team-Drew Project: Front Exterior. Drew has the bigger lot, and feels he has the 'home field advantage' — since his project house is actually just a stone's throw from his own home where he and his bride Linda reside.

Before

The Team-Drew Project: Front Exterior. Drew purchased his house for $2.35 million and allocated $2 million to restore the home to its former glory, inside and out. Of his $2 million renovation budget, he has $397,000 remaining to restore the home exterior and yard.

After

The Team-Drew Project: Front Exterior. Drew's redesign of the home's exterior included repair to the wall and walkway. He also refurbished the front exterior of the LA classic home, restoring the original iron balconies, arched entry and front door.

Before

The Team-Drew Project: Front Entrance.

After

The Team-Drew Project: Front Entrance.

Before

The Team-Drew Project: Front Exterior.

After

The Team-Drew Project: Front Exterior. The yard gets cleared of overgrown vegetation and given a clean and more streamlined appearance with lower profile plantings using native west-coast varieties.

Before

The Team-Drew Project: Front Exterior, Garage.

After

The Team-Drew Project: Front Exterior, Garage.

Before

The Team-Drew Project: Garage.

After

The Team-Drew Project: Garage. T

Before

The Team-Drew Project: Backyard.

After

The Team-Drew Project: Backyard.

Before

The Team-Drew Project: Backyard.

After

The Team-Drew Project: Backyard.

Before

The Team-Drew Project: Backyard.

After

The Team-Drew Project: Backyard.

Before

The Team-Drew Project: Backyard.

After

The Team-Drew Project: Backyard.

The Team-Drew Project: Backyard

The Team-Drew Project: Backyard

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The balcony off the master bedroom of the team Drew house after renovations, as seen on Brother vs Brother.

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

The Team-Drew Project: Backyard, Detail

Before

The Team-Drew Project.

After

The Team-Drew Project.

The Team-Jonathan Project

Jonathan purchased his project home for $2.4 million, and his budget for restoration and renovation is $2 million.

Before

The Team-Jonathan Project, Front Exterior. Having already spent around $1.62 million on the interiors and additions, of Jonathan's $2 million renovation budget, the remaining amount allocated for the exterior and yard improvements is $378,000.

After

The Team-Jonathan Project: Front Exterior. Jonathan's restoration of the exterior began with clearing out overgrown shrubs, hedges and dead trees, makking it possible to reimagine the front yard and more effectively highlight the home's architectural profile.

Before

The Team-Jonathan Project, Front Exterior.

After

The Team-Jonathan Project, Front Exterior. In addition to all new landscaping with sustainable green space, the exterior transformation also included repaving the front walk and driveway, helping provide a fresh and refined new appearance. The architectural accents are restored as well as the classic Spanish tile roof.

The front exterior of the team Jonathan house after renovations, as seen on Brother vs Brother.

Before

The Team-Jonathan Project, Front Exterior.

After

The Team-Jonathan Project, Front Exterior. Another exterior improvement was the addition of a short wall for added privacy as well as visual definition.

After

The Team-Jonathan Project, Front Exterior, Detail. The new front exterior adds this seating area with urn planters and outdoor furniture.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard. Jonathan's strategy for giving his house the edge over Drew's, and maximizing added value and buyer appeal, is the addition of a visually stunning swimming pool in this drab and overgrown backyard.

After

The Team-Jonathan Project, Backyard. The statement addition in the backyard is a custom-designed pool made from a shipping container.

After

The Team-Jonathan Project, Backyard. The custom made pool features a submerged glass window and built-in sunken seating area.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard.

After

The Team-Jonathan Project, Backyard. Lush plantings and low-maintenance shrubs and greenery help make the backyard a private oasis.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard.

After

The Team-Jonathan Project, Backyard. The backyard transformation also includes the addition of a covered outdoor dining area with exposed wood beams and Spanish accents.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard.

After

The Team-Jonathan Project, Backyard. Adjacent to the pool and outdoor dining area is this cantina bar with canvas shades making for the ideal space for casual cocktail parties.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard. The accessory dwelling unit of the team Jonathan house after renovations.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard.

After

The Team-Jonathan Project, Backyard.

Before

The Team-Jonathan Project, Backyard.

After

The Team-Jonathan Project, Backyard.

The Team-Jonathan Project, Backyard, Detail

The Team-Jonathan Project, Backyard, Detail

The Team-Jonathan Project, Backyard, Detail

The Team-Jonathan Project, Backyard., Detail

The backyard of the team Jonathan house after renovations, as seen on Brother vs Brother.

The Team-Jonathan Project, Backyard

The Team-Jonathan Project, Backyard, Detail

The backyard of the team Jonathan house after renovations, as seen on Brother vs Brother.

The Team-Jonathan Project, Backyard, Detail

The balcony off the second-floor main bedroom suite

Before

The Team-Jonathan Project.

After

The Team-Jonathan Project.

Proceeding With Caution

Brother JD Scott, who serves as facilitator for competition logistics, leads the two blindfolded contestants to discover the final winner reveal.

And the Winner Is ...

... Drew Scott.

Walking on Air

In utter excitement for his victory, Drew finds it possible to defy gravity.

Unsportsmanlike Conduct

Jonathan, disappointed in his loss, suddenly finds a novel use for a nearby garden hose.

Shop This Look