Opened-Up Connecticut Kitchen Drinks in Waterfront View

Designer Christopher Pagliaro designed a centralized kitchen for a Connecticut family. A single full wall houses the major appliances, leaving the remaining three sides wide open to drink in views of Long Island Sound.
Neutral Contemporary Kitchen With Wood Ceiling

Neutral Contemporary Kitchen With Wood Ceiling

Stainless steel appliances line the single full wall in this contemporary kitchen. The remaining three sides do not have full walls, fulfilling the homeowner's wish for an open kitchen. The neutral palette is personified by the engineered countertops with stainless steel edging, wood-plank ceiling and bird's-eye-maple cabinets.

Photo by: Olson Photographic LLC

Olson Photographic LLC

What were the main items on the family’s wish list for redesigning this space?

The house has 170-degree views of a cove off Long Island Sound in Connecticut. The desire was to centralize the kitchen to have views through the family living spaces, through the abundance of glass, to the water.

Sometimes an owner might not realize what the true issues are in a space:

In order to take advantage of the water views, the homeowner wanted a kitchen space that faces outward rather than the traditional kitchen space, which is defined by appliances and cabinetry and looks inward.

Shop This Look

Every project presents a unique set of challenges.  What was your biggest obstacle in this space and how did you address it?

To ensure we captured the water views, we designed a kitchen that was open on three sides. The only solid wall backs the entry foyer, thus freeing the three open sides to provide the panoramic view. It was obvious to us that the refrigerator and range/hood — the items requiring height — would need to be against the solid wall. This was the starting point for laying the space out. In order to open the views, we avoided upper cabinets; however, there was the need to have some appliances near the sink, so we created an appliance tower. The tower was created of frosted glass that permitted light to penetrate, which also matched the frosted-glass upper cabinet doors that flank the range. The idea was to allow light and visual depth in the cabinets that normally form solid, dark blocks. Perhaps the biggest challenge was self-created. The homeowners are extremely charitable, and the house was designed to host fundraising events, which are catered. Considering the kitchen demanded daily exposure to everything around it, we had to find a way to visually shield the caterers when an event was taking place. We designed mechanical shading devices within the painted soffits that define the space. The shades permit 15 percent transparency, thus providing a playful glimpse of what is happening on either side.

Everything doesn’t always go according to plan. How does the end result match up with your original vision of the space, and what changed and why?

Yes, things do always go according to plan if you spend enough time planning properly, and that’s what happened in this case. 

What surprised you the most and what lessons did your work on this project teach you?  How does that impact the way you’d approach a similar project moving forward?

White Contemporary Custom Built-In Storage

White Contemporary Custom Built-In Storage

A custom contemporary built-in unit offers a convenient storage option behind this Connecticut home's staircase. White cubbies, cabinets and drawers provide plenty of space for stowing away items that need to be easily at hand without visually cluttering the space.

Photo by: Olson Photographic LLC

Olson Photographic LLC

There is a small pantry across the hallway. The homeowner sees a freezer as nothing more than long-term storage to keep things really cold. She did not want to eat up valuable space in the kitchen proper, and suggested the freezer be located in the pantry. I was shocked at how well it worked out, and have repeated that layout choice multiple times since.

What are some of the small details that you found most interesting?

  • The recessed toe kicks are stainless steel and durable. There is a central vacuum system in the house, and set within one of the toe kicks is a toe-operated button that allows one to easily vacuum up crumbs and floor debris.
  • All the kitchen cabinetry and the appliance tower were custom-designed by the architect.
  • The wood cabinetry is bird’s-eye maple, a favorite of the homeowner.
  • The homeowner wanted a man-made countertop for its durability. The architect wanted a thicker, bolder scale, so they decided to use stainless steel edging fused to the countertop, thereby giving the ¾”-thick counter a 2 ½” face.

Next Up

Down-to-Earth Kitchen Remodel

Designer Gioi Tran converts a California kitchen into a multi-functional space with warm and inviting style.

Warm, Inviting Kitchen

Designer Orren Pickell designs an efficient, user-friendly kitchen perfect for everyday living and family gatherings.

Kitchen Redo: Living the Island Life

Designer Kerry Fidler renovates a kitchen for semi-retired homeowners to include stainless appliances, a granite-topped island and ample storage.

A Growing Family Kitchen

Designer Mark Williams explains how he created a colorful family-friendly kitchen for a couple with widely differing styles.

Welcoming, Earthy Kitchen

Cheryl Balintfy designs a kitchen with an open floor plan and colors inspired by nature.

Small, Urban Kitchen

Designer Ben Herzog explains how he created an open and space-savvy kitchen in a 600-square-foot Upper East Side apartment.

Curvy Kitchen for Entertaining

Designer Chris Johnson shares her story of a sleek kitchen remodel featuring geometric design and an open floor plan for entertaining.

Home Remodeled Into Entertainer's Dream

A homeowner dreamed of a showcase-worthy home built and designed for entertaining. Design team Addison Bruley created a home perfect both indoors and out for hosting every occasion imaginable.

Brownstone Renovation for Growing Family

An outdated Brooklyn brownstone needed help to accommodate the changing lifestyle of a young, growing family. Susana Simonpietri of Chango & Co. used layers of different materials, strategic built-ins and well-placed mirrors to create more storage and light in a building defined by its limited availability of both.

San Francisco Penthouse With Rooftop Deck

A 1925 penthouse is remodeled to take full advantage of its spectacular San Francisco views, from both inside and out. Designer Gregg De Meza opened up the floor plan, installed a striking spiral staircase and added contemporary flair throughout this historic home.

Christopher Pagliaro

Contact Me
PBS Architects
www.pbs-archs.com 3 Pine Street 2nd Floor South Norwalk, CT 06854 203-838-5517