Brother Vs. Brother, San Francisco: Slam Dunk Bonus Spaces

As round 4 of the Scott Brothers’ San Francisco showdown begins, Jonathan and Drew both find themselves trying to make something out of nothing. While Drew digs out the lower level to create a money-making rental suite, Jonathan transforms an awkward loft into a luxurious guest room and a lower-level crawl space into a family room.

With guest judge Egypt Sherrod of HGTV’s Property Virgins firmly entrenched in the family duel, the brothers face off with a chance to shoot around with NBA superstar, Steph Curry.

By: Ben Breslerman

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

Photo By: Gilles Mingasson

This Week’s Guest Judge Is …

As the battle for best brother rages on, Jonathan and Drew are joined by guest host Egypt Sherrod of Property Virgins for round 4. The assignment: make the most of your bonus spaces.

Drew’s Canyon House

Basement, Before. Oddly enough, half of this “original” basement didn’t even exist prior to renovation. The original basement suite was old, dark and illegal — as it did not meet California residential building code.

Drew's Canyon House

Basement, After. Drew Scott’s entirely new basement suite features a bedroom, living room, bathroom, kitchen and laudry area — making it full AND legal living space.

Drew's Canyon House

Basement, After. To make room for the entrance, as well as half of the living room, Drew had to literally make something out of nothing — digging out the underground, unusable space.

Drew's Canyon House

Basement, Before.

Drew's Canyon House

Basement, After. Now a rentable or out-of-town guest suite, Drew aimed at making the new basement into a selling feature for the house, adding space to help take some cost off its owner’s monthly mortgage.

Drew's Canyon House

Basement, After.

Drew's Canyon House

Stairway, Before. The original stairs leading to the basement in Drew’s home were drab and dark, with a faded carpet.

Drew's Canyon House

Stairway, After. Drew’s newly renovated basement stairs feature new paint and beautiful light wood floors.

Drew's Canyon House

Bathroom, Before. The original basement bathroom featured dated wood paneling, old fixtures and an atrocious green carpet.

Drew's Canyon House

Bathroom, After. Adding a vibrant tile backsplash, pops of color and new paint and furniture, the Canyon House’s new bathroom is definitely looks clean — in more ways than one.

Drew's Canyon House

Kitchen, After. With a quartz countertop, spacious storage and a statement backsplash, Drew’s kitchen reno could not have come out any better.

Here's Looking at You, Kid!

Ready to take on the challenge, Jonathan gets his crow bar ready to take down the laundry room — and the competition.

Jonathan's Hilltop House

Loft, Before. The original bedroom in Jonathan’s abandoned home featured a dingy old carpet and paint that was in serious need of a new coat … or two.

Jonathan's Hilltop House

Loft, After. After renovations, the loft in Jonathan’s eco-chic house features a new wood floor, a unique bamboo paper wall and a trendy hanging egg chair.

Jonathan's Hilltop House

Loft, Before.

Welp, See Ya Later!

Jonathan removes the old carpet during demolition in the loft above the garage.

Jonathan's Hilltop House

Loft, After. Now complete, the Hilltop House’s loft is a room with presence, that offers tons of natural light throughout.

Jonathan's Hilltop House

Stairway, Before. The original stairway leading down from the loft in Jonathan’s home was dated and had an uneven ceiling.

Jonathan's Hilltop House

Stairway, After. After renovations, the staircase and hallway in Jonathan’s eco-chic house feature new wood flooring, fresh paint and new light fixtures.

Jonathan's Hilltop House

Laundry Room, Before. The original laundry room in Jonathan’s hilltop house was a completely abandoned, hallowed out storage space with a faded carpet and unfinished walls.

Jonathan's Hilltop House

Laundry Room, After. For this part of the reno, Jonathan completely transformed the abandoned space into a bright laundry room with pops of color, lots of storage and altering wood textures — creating a space our guest judge described as “a room that will have you wanting to do laundry all day.”

Jonathan's Hilltop House

Laundry Room, Before.

Jonathan's Hilltop House

Laundry Room, After. No longer just a laundry room, Jonathan used the rest of the space to create a chic and functional living space with a flat screen, new furniture and more closets for storage — you can never have enough!

Jonathan's Hilltop House

Laundry Room, After.

Wakey-Wakey

Jonathan sneaks into the living room of the Brothers’ rental home to wake his brother up in a nice, gentle way — ya know … with a mini fog horn.

Let the Judging Begin!

The epitome of “eco-chic,” guest judge Egypt Sherrod feels the bamboo paper wall in the Hilltop House’s loft space.

I Like What He Did Here

While inspecting the new media room in the Hilltop House with JD, Egypt points out the simple but elegant light fixture Jonathan added.

Is This Really the Same Room?

With the awful wood paneling, dingy carpet and piles of dirt now removed and renovated in Drew’s Canyon House, our guest host was completely floored when she realized it was the same space.

There Can Only Be One Winner

Jonathan and Drew take a break from playing Tile Rummy to hear who won. Being very direct with her judging method for this challenge, Egypt came in with her mind made up and ready to base her decision on "most impressive use of space" and "multi-functionality."

And the Winner Is …

Jonathan and Drew start the drum roll.

Huzzah!

Not able to contain his excitement after being proclaimed the winner, Drew now has the lead — and bragging rights — over Jonathan.

It’s OK Bro, Don’t Cry!

Drew “lovingly” consoles his brother after notching back-to-back victories.

Victory Is Oh So Sweet

Drew and the crew do a little victory dance in the yard after the challenge is complete.

Shop Related Products