Charming Tudor-Style Home Features Jewel Tone Accents

This lovely Tudor revival was channeling the gingerbread house look just a bit too literally, and its interior spaces were cramped and closed off. Instead of an unused formal dining room and toothache-inducing hues, the home now boasts a crisp, free-flowing black and white interior with stylish graphic accents.

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

Photo By: Spacecrafting Photography

High-Impact Living Room in High-Contrast Palette

A high-contrast palette is used to great effect in this graceful open-concept living space. Simple white walls open the space dramatically, with contrast provided by black exposed ceiling beams, molding and window trim. Natural light can now travel through the living room area and into the kitchen.

Tudor Revival Living Room Full Before

With a space that felt very dark and "cave-like", we wanted to create a bright space that allowed for plenty of natural light to brave through the long Minnesota winters.

BEFORE: Exterior

The quaint Tudor's exterior will be getting face-lift soon, in a black-and-white palette to match the interior.

Black-and-White Entry Is Tasteful and Timeless

A beautifully arched door with stained-glass window welcomes guests to the small entry. The simple, high-contrast palette puts emphasis where it should be — on the Tudor home's charming details, gracefully rediscovered through the new design.

Navy Velvet Armchairs a Soft Touch in Bold and Bright Living Room

A brass statement chandelier joins brass curtain rods and accent furnishings as glitzy details to the black-and-white palette of the living room. A pair of navy velvet armchairs with purple throw pillows invite visitors for a fireside cocktail. The designers explain the rich color and texture of special accents: "Our goal was to add interest and dimension to the living room without overpowering the small space."

Tudor Ceiling Beams Make Statement in Black in Bright White Living Room Redesign

The black Tudor-style ceiling beams now get the attention they deserve, standing in stark contrast to the white walls behind. With the new color palette, the living room pours light into the adjacent kitchen. The designers explain, "Once she said goodbye to her dated furnishings and dark sponge-painted walls, our client’s incredible collection of fine art now stands out as it should."

Once Compartmentalized, Now Connected in Open-Concept Redesign of Classic Tudor Home

The designers removed the dividing wall between the kitchen and formal dining area, creating an open-concept space out of the living area, doubling the kitchen footprint and allowing for a casual dining nook. The high-contrast palette and treating the rooms as one in the design allowed the home to feel much larger.

Tudor Revival Remodel Kitchen Before

Another wall removed, this time to maximize the kitchen without losing a space for eating. Now, the informal eat-in nook seats even more than before.

Open-Concept Kitchen Surveys Living Area in Beautiful and Bright White Makeover

A beautiful white kitchen with Shaker-style cabinetry and quartz countertops surveys the rest of the home in the new open-concept configuration. Opening the kitchen to the former dining area doubled the kitchen space and allowed for the addition of a dining nook. The cased opening to the living room was also widened. The thoughtfully designed bar peninsula adds additional storage and seating. The designers explain: "Hosting guests has become much easier! With a more open floor plan and additional seating, hosting has become a breeze! These counter seats at the adjacent peninsula offer a swivel option capable of turning toward any point of conversation.

Tudor Revival Remodel Stove Before

A once, closed-off kitchen space, turns into an open floor-plan with an island peninsula facing the living room.

Stainless Range and Gray-and-White Cabinetry in Beautiful, Sunlit Kitchen

A stainless range with range hood to match joins Shaker-style cabinetry, subway-tile backsplash and quartz countertops in this graceful white-and-gray kitchen. Satin gold hardware adds a delicate touch. The designers eliminated the window on this wall in order to reposition the stove, adding two cutting board pull-outs for extra prep space.

BEFORE: Kitchen Sink Wall

The kitchen before redesign lacked storage and counterspace. Talented designers are going to maximize this home's potential.

Farmhouse Sink a Classic Touch in Tudor Home's Contemporary Redesign

A beautiful farmhouse sink is attended by a satin-brass faucet in this attractive, contemporary kitchen. Shaker-style cabinets and quartz countertops are graceful in white and gray. The designers changed the kitchen layout to add a dishwasher in the stove's former location. The island peninsula is accommodated by the enlarged cased opening to the living room, which has been painted a stark black to contrast against white walls.

Beauty and Practicality Meet in Elegant Kitchen Redesign

A linen bar stool with brass nailhead trim is an elegant addition to this reborn white-and-gray kitchen. Grace and style join storage and function, with large pull-out drawers for pots and pans, an appliance garage for bulky gadgets and multiple cutting boards that are strategically placed for convenience.

Bright White Open-Concept Living Space Puts Lighting Design in the Spotlight

Bridged by lightly veined quartz countertops, white cabinet uppers and pale gray lowers add subtle variation in this galley-style kitchen, now open to both the living area and a cozy and bright dining nook. Natural light is reflected by woven window shades that can be open from the bottom up, or top down, simultaneously offering ample sunshine and privacy from close neighbors. The home features chic lighting selections by way of a sleek chandelier in the dining nook and stark black pendant overhanging the bar.

Enlarged Cased Opening Makes Open-Concept Living Space Into a True Knock-Out

Eliminating a wall and widening a cased opening nearly doubled the kitchen footprint, opening it to the rest of the home in the consistent high-contrast palette and design theme. A single pendant above the peninsula was chosen by the designers for its sleek silhouette, while the chandelier above the table — contemporary in brass, yet timeless in tiered crystals – was chosen for its enduring materials. Maximizing light in this Minnesota cottage – and doing so in a beautiful way – was an important goal of the redesign.

Classy Dining Nook Is Dashing in Its Details

The new dining nook is bold and graceful in one breath, with a brass-and-crystal chandelier and a black-and-white mixed dining suite, making use of a custom built-in bench under the window. This area boasts even more seating than the original formal dining room. The clever bench provides storage as well as disguising unsightly radiators behind decorative brass grills.

Tudor Redesign Takes Lighting Cues From Original Artwork

A window was eliminated to relocate the stove, so the designers kept the kitchen selections bright — white subway backsplash, white quartz countertops and white upper cabinetry. The crowded mop closet at the rear entrance is now a luxurious and spacious pantry. A sleek black pendant over the bar mimics the painting on the back wall in this totally reimagined space. The client's original artwork provided the inspiration for the designers' lighting selections throughout the home.

Shop This Look