Stunning Structures: Zen Garden With Pavilion, Pond, Stream and Bridge

This peaceful Zen garden features a pavilion of bamboo and white cedar for introspective moments gazing into the reflecting pond. The pavilion can be reached by crossing an attractive wooden bridge that rises over a small stream running from the pond.

Photo By: Jerry Finley Photography

Photo By: Jerry Finley Photography

Photo By: Jerry Finley Photography

Photo By: Jerry Finley Photography

Photo By: Jerry Finley Photography

Photo By: Jerry Finley Photography

Pavilion Encourages Quiet Reflection

Made from northern white-cedar and bamboo, this quiet pavilion beautifully complements its woodland surroundings. A small reflecting pond and lush vegetation all around ensure that the owners will want to sit and enjoy this space for hours.

Pond Provides Beauty, Ambient Sounds

During the day, the pavilion's metal roof offers relief from the sun's rays. As they sit on the wood floor below, the owners can dip their feet into the water and listen to the soft sounds of their environment.

Garden Includes Subtle Asian Influences

While the original design leaned heavily on Asian-inspired aesthetics, it was also necessary to integrate some indigenous flowering options for the yard's pollinators. The result is a blend of traditional Asian structure and form, with colorful flowers and shrubs.

Bridge Guides Visitors Over Water

To enter the pavilion, guests first need to cross a wooden footbridge over a meandering stream. With boulders and plants on either side, this vignette sets a soothing tone for the rest of the garden.

Stone Path Leads to Peaceful Wood Pavilion

Large slabs of stone lead from the deck to a pavilion, which was designed to be a sanctuary where the homeowners can relax, recharge and focus their thoughts. This serene outdoor space was also intended to be a home and food source for various pollinators.

Seemingly Effortless, Innovative Design

The largest challenge this project presented can't be seen at first glance, but sits just below the surface of the garden. In order to preserve the reflecting pond and associated eco-systems from washing out, the landscape architects needed to capture the surface water from several surrounding neighbors and divert it underground. The result is an outdoor space that seems effortless, yet is entirely innovative.

Shop Related Products