Basement Remodeling Ideas From TV

Want to give your basement a makeover but don't know where to start? Take a look at some impressive before-and-afters from HGTV shows to get ideas.

Photo By: Jessica McGowan/Getty Images

Photo By: Jessica McGowan/Getty Images

Photo By: Chris Amaral

Photo By: Chris Amaral

Photo By: Chris Amaral

Photo By: Chris Amaral

Photo By: Chris Amaral

Photo By: Chris Amaral

AFTER: Guest Suite Fireplace

As seen on HGTV's Elbow Room, this basement was renovated by licensed contractor Chip Wade to include a new guest suite for visitors, home beer-brewing area and entertaining space for the whole family. This is the suite's modern lounging area with a deep fireplace. The space has clean, modern feel that is warmed up by the wood accent walls.

Before: Guest Suite Fireplace

Before, the unfinished basement was uninviting and mainly used for storage and the homeowner's makeshift beer-brewing area.

Before: Living Room Area

As seen on HGTV's Renovation Raiders, the seating arrangement in this basement was awkward, forcing people to sit at opposite sides of the room to watch television.

After: Living Room Area

A new seating arrangement allows for the family to sit together with the flagstone fireplace and TV as the focal point in the room.

Before: Desk Area

The basement is a nice size, but wasted space that is rarely used. This dingy old desk looks neglected and very plain against mustard yellow walls.

After: Desk Area

The sleek new desk rolls easily to make for additional space and fits the style of the library area. The color of the built-in bookshelves breaks up the yellow.

Before: Bookshelf

The bookshelf is a similar shade to the mustard walls and does nothing for the space.

After: Bookcase

The color is a vast improvement, but the real upgrade is the super-cool secret passageway from the bookshelf.

Before: Under the Stairs

As seen on HGTV's Cousins Undercover, the basement of this home was damaged during a flood, making it unsafe. It was partly gutted and used for storage. This space needs a full overhaul.

After: Under the Stairs

Post-makeover, the basement is once again a family hub full of modern cottage style. The new staircase provides an open wall that separates the living room from the dining room. The stairs are stained to create a warm contrast between the two rooms.

Before: Staircase

The original stairs were damaged by water and were too weak. Since they were a hazard, they needed to be rebuilt.

After: Staircase

The custom open stairs are a bold and strong addition to the basement. Not only are they a wonderful design element, but they also serve a as room divider for the living room and dining room.

Before: Family Room Area

Boxes of assorted storage items took up all the available space, but even if they didn't, the water damage from the flooding made this an unsafe space.

After: Family Room Area

Once the basement was cleared, a family room area was placed next to the new staircase. There's a great open flow to the space and the soft palette and lighting bring out the brightness of the room.

More from:

Reclaim Your Space