'Rehab Addict' Reno: 1913 Tudor, Transformed

Nicole Curtis bought this 6-bedroom, 3-bath manor sight unseen. Luckily, there's no buyer's remorse here! She fell in love at first sight with its classic details and rustic charm. Now she's transforming it room by room.

Photo By: Jason Miller/ AP Images

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Jason Miller/ AP Images

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

Photo By: Andrew D Myers

NICOLE'S LATEST RENO

As seen on Rehab Addict, Nicole Curtis (host) in the living room of the house on Grand Ave. in Detroit, MI.

THE EXTERIOR: AFTER

A custom screen door adds a natural wood element to the newly-painted front porch. A boxwood wreath is a welcoming front door accent.

THE EXTERIOR: AFTER

Gone are the iron bars that covered every window. A functional, unobtrusive railing is the only remaining iron element. A new lantern-style outdoor fixture lights up the (previously unlit!) space.

JACK-AND-JILL BATHROOM: BEFORE

A jack-and-jill bathroom connects the two upstairs bathrooms. Here, Nicole and design assistant Aaron discuss the renovation plan for this 100-year-old space.

JACK-AND-JILL BATHROOM: BEFORE

The original tub and tile are intact, so the team will simply repair and shine what's already there.

JACK-AND-JILL BATHROOM: AFTER

Beautiful original design details mean that most of this room's transformation came from old-fashioned elbow grease.

JACK-AND-JILL BATHROOM: AFTER

Nicole replace the bathroom's 1980s vanit with a salvaged model true to the home's 1913 style.

POWDER ROOM: AFTER

Before the renovation, this bathroom was a mess with a broken window, a missing sink, paint-spattered tile and no toilet or running water. As the main bathroom that guests will use, it needs to be beautiful and functional.

POWDER ROOM: AFTER

After giving the original materials a good cleaning, Nicole painted the walls a dark violet shade to match the masculine elements in the rest of the house. Light accessories contrast against the walls.

POWDER ROOM: AFTER

A leaded glass door lets light in while still providing privacy.

POWDER ROOM: AFTER

A mirror Nicole found in her own attic, ahem, mirrors the shape of the mirrors featured in the home's other bathrooms.

POWDER ROOM: AFTER

Eclectic decorations dot the powder room.

DINING ROOM: BEFORE

Prior to the renovation, this room's paneled walls were green and white, and the windows needed to be cleaned and updated.

DINING ROOM: BEFORE

What happened to the floor? It went missing! Someone had stolen half the hardwood prior to the renovation.

DINING ROOM: AFTER

Antiques and vintage-inspired furniture are centered under a circular chandelier.

DINING ROOM: AFTER

New light, bright paneling balances the dark wood flooring and furniture.

DINING ROOM: AFTER

A round, vintage-style iron chandelier with candle bulbs provides a focal point over the table.

DINING ROOM: AFTER

More black and white photos of family decorate the renovated dining room.

BASEMENT: BEFORE

The design plan? Turn this bare-bones space into a finished entertaining den that goes with the masculine vibe of the house.

BASEMENT: BEFORE

Nicole prepares to turn this bare-bones space into a finished entertaining den.

BASEMENT: AFTER

Even though the space started out almost completely bare, antique finds and salvaged flooring make this room look as if it's original to the house. 

BASEMENT: AFTER

A 1920s antique bar (from Nicole's Mom's garage) installed against the exposed brick walls creates the look of custom, built-in shelving. 

BASEMENT: AFTER

A 1920s antique bar (from Nicole's Mom's garage) installed against the exposed brick walls creates the look of custom, built-in shelving.

BASEMENT: AFTER

The antique bar from Nicole Curtis' mother's garage is better suited in this updated basement.

BASEMENT: AFTER

After a good cleaning, the fireplace is once again functional and ready to burn bright during cold winter evenings. 

BASEMENT: AFTER

Black and white family photos and trophies line the bar shelf.

BASEMENT: AFTER

Nicole printed a large photo of her grandparents from the 1950s on canvas, then mounted it using pieces of plywood to create an inexpensive, large-scale art piece. 

BASEMENT: AFTER

Black and white photos also decorate the new shelf.

BASEMENT: AFTER

A 1920s antique bar (from Nicole's Mom's garage) installed against the exposed brick walls creates the look of custom, built-in shelving.

BASEMENT: AFTER

A 1920s antique bar (from Nicole's Mom's garage) installed against the exposed brick walls creates the look of custom, built-in shelving.

LIVING ROOM: BEFORE

Green walls distract from this living room's design details.

LIVING ROOM: AFTER

Lightening the walls creates a cohesive space that's true to the home's original design. Refinished hardwood floors shine underneath period-inspired furniture pieces.

LIVING ROOM: AFTER

Refinished hardwood floors shine underneath period-inspired furniture pieces.

LIVING ROOM: AFTER

The windows were broken and run-down prior to the renovation. Nicole and her team re-roped the sashes -- now the windows open and close!

LIVING ROOM: AFTER

A professional inspection and cleaning is all this fireplace needed to burn safely once again.

LIVING ROOM: AFTER

This room has what would today be thousands of dollars worth of custom woodwork. Nicole spent some of her budget repairing cracked and broken panes in the built-in glass to get it looking good as new.

LIVING ROOM: AFTER

Black and white photos of family displayed in the living room.

KITCHEN: BEFORE

Before the renovation, this dated kitchen had peeling vinyl floor tile and falling-off-the-hinges cabinets.  

KITCHEN: BEFORE

Water damage made the bottom set of cabinets unuseable in the new kitchen.

KITCHEN: AFTER

After, this bright, white space features hardwood flooring that was hidden under the dated vinyl. The original backsplash tile has been cleaned, and a black border bridges the gap between the tile and the new Cararra marble countertops.

KITCHEN: AFTER

A live edge island adds a modern touch to this classic, vintage-style kitchen. Casters make it easy to roll the work space out of the way. A mint green towel bar adds another unexpected, modern touch.

KITCHEN: AFTER

Nicole kept the original top cabinets, but removed the doors of some and added new glass doors and fixtures to others to create a fresh look.

KITCHEN: AFTER

A deep, single-well farmhouse sink coordinates with the historic style of this kitchen that was remodeled for less than $5,000.

KITCHEN: AFTER

The appliances took up a big chunk of the budget, but it was worth it to replace the 1970s models in the "before" space.

BEDROOM: BEFORE

Bare and basic, this bedroom's (known affectionately as the "locker room") hottest design feature was the collection closets against the far wall.  There are -- count them -- 4 small closets and one larger walk-in in this room.

BEDROOM: AFTER

Nicole turned two bedrooms into one spacious master suite with a sitting room and a sleeping zone.With large windows and a neutral color palette, this master bedroom has gone from nightmare to dream.

BEDROOM: AFTER

With ample space, large windows and a neutral color palette, this master bedroom has gone from nightmare to dream.

BEDROOM: AFTER

Wooden furnishings add to the neutral element of the room.

BEDROOM: AFTER

New knobs on the doors in the renovated bedroom.

THE STAIRWELL: AFTER

Nicole restored the bench underneath the amazing original window atop the home's stair landing to create a cozy reading nook.