Life Is Just a Tire Swing: A Woodway, Texas Fixer-Upper

Chip and Joanna take a drab '60s ranch house in the suburbs and turn it into a colorful and comfortable home with a rustic feel and cottage accents.

Photo By: Sarah Wilson / Getty Images

Fixer Upper: The Tire Swing House

Chip and Joanna turned a dark and dated '60s ranch into this bright showplace that's a now highlight of the neighborhood. The tire swing is a bonus. 

Rustic by Design

The living room received a thorough makeover with brick pavers for the entry, new wood floors, resurfaced fireplace and a pair of antique arched doors.

Vintage. Because.

Dining room furnishings include a 10-foot farm table, large antique desk repurposed as a sideboard and vintage pendant lights with fire-engine red shades.

Reclaimed Acclaim

Without question, the standout feature in the kitchen is this oversized island with a custom top made from reclaimed and resurfaced wood that was once the flooring in an old rail car. 

Studious Surroundings

An large formal dining room got divided into two separate spaces making way for this new study.

Masterfully Appointed

The bedroom gets lots of bright color, two cozy chairs, a distressed metal chandelier and brick-paver hearth that ties in visually with the living room.

Lighten Up

Chip and Joanna point out some of the new features in the Gulley's renovated kitchen, including glass hurricane pendant lights with vintage style bulbs.

Exterior Detail, AFTER

The brick exterior is freshly painted in crisp white and the shutters in soft gray. 

Window Treatment

Wood window boxes are added on all windows, with fresh plantings in purples and greens to help soften the exterior and add color.

Exterior Detail, AFTER

Modern metal sconces provide exterior lighting on either side of the front door.

Landscaping, AFTER

Homeowner Amy wanted a garden-friendly backyard so Joanna installed these wooden planter boxes for growing flowers and fresh vegetables.

Landscaping, AFTER

Living Room, AFTER

Multiple ceiling beams got removed from this space and a single raw wood beam added as a visual accent dividing the new living room and kitchen.

Living Room, AFTER

New wood flooring, recessed lighting and comfortable furniture combine to create a warm and inviting living space.

Living Room, Detail, AFTER

A section of a windmill fan serves as a compelling piece of wall decor above a rustic wood console.

Living Room, Detail, AFTER

The fireplace is flanked by twin arched wood doors, painted blue-green and distressed. The fireplace is resurfaced in dry stack stone, replacing a standard brick hearth and surround. 

Living Room, Detail, AFTER

A rough-cut wood beam replaces a dated fireplace mantel and is accessorized with old books and vintage botanical print.

Living Room, Detail, AFTER

An antique wooden tool box repurposed as a planter serves nicely as a coffee-table centerpiece.

Living Room, Detail, AFTER

Living Room, Detail, AFTER

Dining Room, AFTER

Joanna found this 10-foot wooden farm table at the Round Top flea market and paired it with a set of metal industrial chairs, creating a decidedly casual dining space.

Dining Room, AFTER

With its distressed furniture and industrial accents, the new dining room has an unabashedly informal feel and will double as a craft space.

Dining Room, Detail, AFTER

The industrial work lights and antique desk were also flea market finds.

Dining Room, Detail, AFTER

Dining Room, Detail, AFTER

Dining Room, AFTER

The antique desk, serving double duty as a sideboard, offers workspace, task lighting and plenty of drawers for storing and organizing craft supplies.

Dining Room, Detail, AFTER

Peace, Love & Cupcakes

Purveyor of Happiness

Joanna stands in the new dining room that she furnished with vintage pieces and decorated in a casual, outdoorsy style.

Kitchen, AFTER

Walls were removed to open up the kitchen, effectively tripling its size. New recessed lighting and pendants were added as well as new cabinets and wood flooring.

Kitchen, AFTER

The Gulleys wanted a kitchen that makes a bold statement and serves as a focal point for the family. Joanna delivered with a massive island that provides plenty of seating and prep space.

Kitchen, AFTER

The top of the island was fashioned out of reclaimed wood flooring from an old rail car and is the handiwork of carpenter and furniture craftsman Clint Harp of Harp Design Co.

Kitchen, AFTER

Other new features in the kitchen include white cabinets extending to the ceiling, concrete countertops, subway tile and an antique copper vent hood.

Kitchen, Detail, AFTER

Kitchen, Detail, AFTER

Kitchen, Detail, AFTER

Kitchen, Detail, AFTER

Kitchen, Detail, AFTER

The Study, AFTER

A formal front room was divided to create the new dining space and this stylized study decorated in modern industrial style.

The Study, AFTER

Antique wooden doors create a visual statement and open onto the adjacent living space. French doors and windows were added here and elsewhere to provide natural light and create a more open feel. 

The Study, Detail, AFTER

The Study, Detail, AFTER

The Study, Detail, AFTER

The Study, Detail, AFTER

Iron hardware was added to the arched wooden double-doors that open from the study onto the living room.

Master Bedroom, AFTER

Joanna took a plain, ordinary bedroom and reimagined it with lots of color, light and decorative touches drawing on cottage style.

Master Bedroom, AFTER

Newly sheetrocked walls are painted in a warm gray which pairs nicely with the colorful accents and black metal bed frame.

Master Bedroom, AFTER

Other bedroom enhancements include new window treatments and a large antique mirror with distressed metal frame.

Master Bedroom, AFTER

The fireplace in the master got a fresh coat of white paint, beam mantel and a sextet of framed botanical prints.

Master Bedroom, Detail, AFTER

The bathroom has been reconfigured and outfitted with marble floors and countertops, twin vanities and one very tall medicine cabinet.

Master Bath, Detail, AFTER

The old tub was removed and replaced with a standup shower with marble tile.

Master Bath, Detail, AFTER

Guest Bathroom, AFTER

In this second bathroom, an old vanity was removed and replaced with this sink with chrome legs and mirror.

Guest Bathroom, Detail, AFTER

Guest Bathroom, Detail, AFTER

The guest bathroom also got a new standup shower with gray tile.

Guest Bathroom, Detail, AFTER

Hex tile in varying shades of brown is used for the shower floor in the guest bath.

Behind the Scenes: THE REVEAL

Chip, Jo and the crew prepare for the final reveal of the Gulley's new home.

Behind the Scenes: THE REVEAL

Are You Ready to See Your Fixer Upper?

Behind the Scenes: THE REVEAL

Behind the Scenes: THE REVEAL

Behind the Scenes: THE REVEAL

Amy and Jonathan get their first look at their newly renovated home.

Behind the Scenes: THE REVEAL

Behind the Scenes: THE REVEAL

Behind the Scenes: THE REVEAL

Behind the Scenes: THE REVEAL

Behind the Scenes

Chip and Joanna are interviewed on location for the testimonial segments for this episode of Fixer Upper.

#TCB

In a break from shooting the testimonial segments for this episode, Chip and Jo take the oportunity to answer a few calls and texts.

What's Wrong With This Mailbox?

A off-camera moment with Chip and Joanna in front of the photographic banner showing the "before" picture of the Gulley's home

Raise a Glass

Amy and Jonathan Gulley celebrate the completion f their new home with family.

After the Reveal

The Gulleys entertain friends and family in their new home.

After the Reveal

...and that's a wrap.

Renovation and design specialists Chip and Joanna Gaines outside the Gulley's newly renovated home in the Woodway community near Waco, Tex.