Brother Vs. Brother, LA: Grand Guest-Room Suites

In round 5 of Brother Vs. Brother — the Los Angeles edition brothers Jonathan and Drew Scott spare no effort in the quest to create the ultimate guest quarters and kids' bedrooms in each of their respective LA mansions. Designer Orlando Soria makes a surprise encore appearance as guest judge in this penultimate round of BvB competition.

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Gilles Mingasson/Getty Images

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Orlando Blooms Again

Designer Orlando Soria, star of HGTV's Build Me Up, makes a return visit to the Brother Vs. Brother competition. He served as guest judge for the first round — the living room challenge — and now he's back to judge the second-floor transformations including guest bedrooms, bathrooms and kids' spaces.

The Guest-Rooms Challenge

Drew felt he had a secret advantage with Orlando as judge even though he ruled against Drew in the first challenge. Unbeknownst to Jonathan, Drew invited Orlando back for a second stint as judge, feeling that he's learned from Orlando's original critiques and now has a chance to win him over. "Drew might be thinking that, because he invited me back, I'm gonna favor him a little bit maybe help him win this time," says Orlando, "but I'm going to be impartial. I'm going judge who did the best job, who improved the space the most, and who I really think most deserves the win."

The Team-Drew Project: The Guest-Rooms Challenge

Game of Thrones. In the fifth round of competition, each brother has five weeks to transform and/or construct the remaining bedrooms in their respective project houses — all in an effort to make spectacular, show-stopping guest bedrooms and baths. Drew feels he's on a roll, with two Team-Drew wins in a row. His budget for the second-floor bedroom/bathroom renovations is $440,000.

Before

The Team-Drew Project: The Upstairs Hallway. Drew's upstairs transformation started with three existing bedroom spaces on the upper level vs. Jonathan's which had two existing bedrooms. Each renovation, however, would incorporate significant amounts of reconfiguring and reworking to yield new and elegantly upgraded spaces.

After

The Team-Drew Project: Upstairs Hallway. Highlights in the newly remodeled upstairs hallway include a visually striking new dome-ceiling, new wall sconces, black ironwork railing and walls covered in a hand-painted graphic mural in eye-pleasing neutral tones.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #1. For this long, narrow bedroom, the biggest structural change will be to bump out the existing outer wall to create more square footage for the space.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #1. This bedroom is conceived with older kids in mind — with warm, fresh tones and an energetic but understated, slightly more mature feel.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #1.

After

The Team Drew Project: Bedroom #1. "I know I'm winning over buyers," says Drew of this phase of the project, "but if I can win over their kids too, I know I've got this in the bag."

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #1.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #1. "This just feels soft and calming, and I think it's done really well," judge Orlando Soria said of this room. "So many classy, elegant choices were made in this room ... It's in keeping with everything that's going on in this house. There's this big, neutral color story that's being told. I love it. It's really relaxing."

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #1. This space at the far end of the long, narrow bedroom will be enclosed with a newly added wall to create a new bathroom.

After

The Team-Drew Project: Bathroom #1. The bathroom adjacent to the older kids' bedroom is situated at the rear of the space and has a vibe that is bright and fresh.

Before

The Team-Drew Project: Bathroom #1. This portion of the original bedroom becomes a new dedicated bath.

After

The Team-Drew Project: Bathroom #1. The new bathroom features gray and white patterned floor tile and a glass-enclosed walk-in shower with white subway tile.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #2. This large space becomes a second bedroom designed with kids in mind.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #2. This larger bedroom is designed with younger kids in mind. Features include hardwood flooring in a light stain, rich colored furniture and trim and plenty of play space.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #2.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #2. Drew's decorating theme for this room mixes contemporary style chairs, sofa and ottoman with twin beds in vintage-look iron frame design.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #2.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #2. Drew's objective was to create a bedroom that would be functional and fun for kids, but that the parents would fall in love with for its chic and stylistic design.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #2.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #2. "The first thing I'm noticing when I walk through the bedrooms that Drew designed," says Orlando, "is that they are all elegant — neutral color palettes, very soothing, very relaxing ... This reminds me of my childhood. I may need to take a nap here."

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #2.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #2. Space is reserved behind this bedroom for a large closet and dressing room.

.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #2.

After

Color and design choices are bold, with built-in storage and trim painted in blue, and a particularly striking black-and-white striped wallpaper for the ceiling.

Before

The Team-Drew Project: Bathroom #2.

After

The Team-Drew Project: Bathroom #2. The new bathroom employs a visually dynamic tile selection along with white walls and vanity tops contrasting with black accents and trim.

After

The Team-Drew Project: Bathroom #2. Without question the statement feature in this bath — and perhaps the renovation as a whole is the freestanding tub situated inside a massive walk-in shower, painted black and set against a backdrop of rich, blue tile.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #3.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #3. Straightforward design choices and a continuation of the largely neutral palette make for a inviting and thoroughly relaxed feel for this third upstairs bedroom.

Before

The Team-Drew Project: Bedroom #3.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #3. The upholstered headboard, traditional furnishings and new light fixture with drum shade add to the elegant feel in this more adult-friendly space.

Before

The Team-Drew Project: Bathroom #3.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #3. The newly renovated bath space for this bedroom is connected to the bedroom via this walk-through custom closet.

Before

The Team-Drew Project: Bathroom #3. This existing bathroom gets gutted to create a new and fully updated bath for the main upstairs bedroom.

After

The Team-Drew Project: Bathroom #3. The new bathroom has a clean and classic sensibility with white vanity tops, light gray cabinets and round framed mirrors.

Before

The Team-Drew Project: Bathroom #3. Because of the age of the home and materials, the abatement team had to take care of most of the demo work for this bath, removing toxic lead and asbestos.

After

The Team-Drew Project: Bedroom #3.

Before

The Team-Drew Project: Upstairs Hallway Feature. This small space just off the upstairs hallway was an odd size and something of a design challenge.

After

The Team-Drew Project: Upstairs Hallway Feature. Drew reimagined the space, transforming it into a secluded reading nook that's bathed in natural light.

Before

The Team-Drew Project: Parlor Stair.

After

The Team-Drew Project: Parlor Stair. The visually reworked stairwell provides a suitably grand and regal entryway to the newly transformed upstairs spaces.

Back In Blue

The Team-Drew Project. Drew feels that this signature bathroom, once complete, is one of the standout creations that's all but certain to help him capture the win for this round. "The functionality and style will be off the charts," he says.

Stay tuned for the before-and-after photo tour featuring the Team-Jonathan guest spaces renovation.

Shop This Look