Brother Vs. Brother, LA: Bodacious Bonus Spaces

In round 3 of the Brother Vs. Brother competition — the Hollywood edition — it's all about bonus spaces in the LA mansions the Brothers are remodeling. Included in the mix are a sophisticated home office, a state-of-the-art personal gym, a dedicated media room and two 'additional dwelling unit' apartments — each space bearing its own distinctive Scott Bros. flair.

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Artist

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

Photo By: Dennys Ilic

The Honorable Judge Breegan Jane

Quick Recap: In the current "Hollywood Edition" of Brother Vs. Brother, Drew and Jonathan each bought a house in LA's historic Hancock Park to renovate and flip for maximum profit, with the proceeds of both sales going to charity. Each round in the reno competition focuses on a particular space or (in this case) a category of spaces. This third round in the contest focuses on bonus rooms, and the guest judge this time is Breegan Jane, designer and star on HGTV's hit series Extreme Makeover: Home Edition. Drew refers to Breegan as a real-life "renovation superhero."

Just Hangin' Out, Makin' Some S'mores

Drew and Jonathan wile away some time toasting marshmallows as they await the arrival of guest judge Breegan Jane. The tally in the competition thus far is Jonathan 2, Drew 0 — with Jonathan having been victorious in both the living room challenge and the kitchen challenge. Drew is confident that round 3, the bonus-space challenge, is his chance to get back in the game.

Just Hangin' Out, Makin' Some S'mores

Drew prefers his marshmallows well-done.

The Ground Rules

In the interest of absolute impartiality, Breegan (like all the judges recruited to officiate in this competition) won't know which mansion belongs to which Brother — until after the judging for this round is done.

Tight Quarters

The bonus-space round also incorporates an element focusing on additional dwelling units (ADU's). Many of the stately homes in the Hancock Park neighborhood include a separate apartment dwelling or carriage house — ideal for visiting guests or family, or as a rental space. Both Drew and Jonathan's project homes will feature such add-on spaces, each requiring some serious new-build or upgrades in order to add value to the homes. Here, Drew works in a "secret loft" that will be part of an upstairs kids' bedroom.

Maximum Torque

Jonathan works on installing kitchen countertops in the ADU apartment for his project house.

The Team-Drew Project

The following 30 or so photos feature the work of Drew and his team of pros in the transformation of his bonus spaces — including a dedicated media room (seen here), a home gym and an ADU apartment. Drew feels the latter is his ace-in-the-hole as he considers himself "the additional-dwelling king."

Before

The Team Drew Project: The Media Room. Jonathan purchased his project home for $2.35 million, and allotted $2 million for renovations. Thus far, he's spent $462,000 in the renovation of his kitchen, parlor, dining and living rooms. He plans to spend $375,000 to transform this space (and additional add-on space) into a dedicated media room — and to create a home gym and build out an additional dwelling unit.

After

The Team Drew Project: The Media Room. Drew's new media room is spacious and inviting — the perfect venue for movie nights and binge TV-watching.

Before

The Team Drew Project: The Media Room.

After

The Team Drew Project: The Media Room. A pass-through bar connects the media room to the outdoors — an ideal setup for indoor/outdoor entertaining.

The Media Room

The Team Drew Project: The Media Room.

The Media Room

The Team Drew Project: The Media Room. The media room features electronically controlled blackout blinds so that a theater-like environment can be instantly achieved via remote control. The system can be controlled via a smart-phone app that can also use voice command. Jonathan's password to engage the blackouts: "Movie time!"

The Media Room

The Team Drew Project: The Media Room.

Media Room, Detail

The Team Drew Project: The Media Room.

Media Room, Detail

The Team Drew Project: The Media Room.

Media Room, Detail

The Team Drew Project: The Media Room.

Before

The Team-Drew Project: The Home Gym.

After

The Team-Drew Project: The Home Gym. Adjacent to the media room is this home gym with an eco-theme and its own separate bathroom.

Healthy and Zen

The Team-Drew Project: The Home Gym. The gym combines cutting-edge equipment for a complete body workout with a relaxed, spa-like atmosphere.

Healthy and Zen

The Team-Drew Project: The Home Gym.

Healthy and Zen

The Team-Drew Project: The Home Gym.

Healthy and Zen

The Team-Drew Project: The Home Gym.

Healthy and Zen

The Team-Drew Project: The Home Gym.

Before

The Team-Drew Project: The Home Gym Bathroom.

After

The Team-Drew Project: The Home Gym Bathroom.

After

The Team-Drew Project: The Home Gym Bathroom.

Apartment Living

The Team-Drew Project: The Additional Dwelling Unit Apartment.

Apartment Living

The Team-Drew Project: The Additional Dwelling Unit Apartment.

Apartment Living

The Team-Drew Project: The Additional Dwelling Unit Apartment.

Apartment Living

The Team-Drew Project: The Additional Dwelling Unit Apartment. The ADU's main living space welcomes guests with bright, airy spaces counterbalanced by rich wood tones.

Apartment Living

The Team-Drew Project: The Additional Dwelling Unit Apartment. "Overall, I went light and bright in here," says Drew, " and the warmth comes from the beautiful hardwood flooring."

Apartment Living

The Team-Drew Project: The Additional Dwelling Unit Apartment. The heavy wood beams in the ADU are an homage to the vintage of the home.

Apartment Living

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Detail.

Apartment Living

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Detail.

An Audaciously Luxe Bath

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Bathroom. The indisputable star of the ADU is this spectacular 4-piece bath with a bold tile choice, custom vanity and glass-enclosed shower/tub combo.

An Audaciously Luxe Bath

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Bathroom. As part of the renovation, the plumbing had to be reworked in the ADU bathroom in order to be able to facilitate the super-wide shower space.

An Audaciously Luxe Bath

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Bathroom.

Sweet Dreams

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Bedroom. The ADU's bedroom, with its arched windows and plush furnishings, has a look and feel more akin to a main-bedroom suite than simple guest quarters.

Sweet Dreams

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Bedroom Detail.

Sweet Dreams

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Bedroom.

Sweet Dreams

The Team-Drew Project: Additional Dwelling Unit, Bedroom.

Super Soaker

Drew strikes a regal pose in one of the renovation's more spectacular elements.

The Team-Jonathan Project

Jonathan is all business and office acumen in the stylish home office that's one of the statement spaces in his renovation.

Before

The Team-Jonathan Project: The Home Office. Jonathan bought his project house for $2.4 million and alotted $2 million for all renovations. He allocated $205,000 of that for renovation of his home office, coat room, downstairs powder room and additional dwelling unit. This bare space is what will become a new and highly stylized home office.

After

The Team-Jonathan Project: The Home Office. The transformed space has a stately and elegant feel, with its substantial custom built-ins and dark, rich tones and classic features.

Before

The Team-Jonathan Project: The Home Office. A drab, ordinary space that's about to become sleek and eye-catching.

After

The Team-Jonathan Project: The Home Office. With the ceiling-height built-in shelves and framed map prints, the office has a classic library feel.

Shelf Life

The Team-Jonathan Project: The Home Office. With the space newly transformed into a chic office, Jonathan gloats: "Working from home has never been so sexy."

Shelf Life

The Team-Jonathan Project: The Home Office. For the office-library ceiling, Jonathan used metallic wallpaper and dark wood molding to add a sense of depth to the space. Going this route, rather than installing full coffered ceilings, saved Jonathan about $7000 on the renovation of this space.

Shelf Life

The Team-Jonathan Project: The Home Office.

Shelf Life

The Team-Jonathan Project: Home Office, Detail.

Shelf Life

The Team-Jonathan Project: Home Office, Detail.

Shelf Life

The Team-Jonathan Project: Home Office, Detail.

Water Loo

The Team-Jonathan Project: The Powder Room. Jonathan transformed a drab, nondescript back room into this luxurious first-floor powder room with rich, bold wall-patterns. "The powder room is big, beautiful and moody," said Jonathan.

Water Loo

The Team-Jonathan Project: The Powder Room. The luxury three-piece bath is certain to make a big splash with guests or potential renters — as well as (as Jonathan is hopeful) potential buyers.

Before

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit. This former garage gets transformed into the home's additional dwelling unit — a major enhancement that will add elegance, functionality and value to the home.

After

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment. The structure of the building gets substantially reworked, with a vaulted ceiling and large glass entry that make the space feel bright, airy and open.

Before

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment

After

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment. The main living space in the ADU features a Murphy bed set-up so that the space transforms from living room to bedroom with ease.

Apartment Living, Redux

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment. The kitchen with peninsula and dining surface make this ADU a self-contained living space with deluxe amenities.

Apartment Living, Redux

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment. "We [did] everything we could," says Jonathan, "to make this ADU as big, bright and beautiful as possible."

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit, Detail.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit, Detail.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: Additional Dwelling Unit Apartment

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: The Coat Room. Back in the main house, since Jonathan had already created an expansive and all-new kitchen, the old smaller kitchen was transformed into this coat room with lots of newly created functionality and storage on the home's main floor.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: The Coat Room.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: The Coat Room, Detail.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: The Coat Room, Detail.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: ADU Bathroom.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: ADU Bathroom.

Apartment Living

The Team-Jonathan Project: ADU Laundry Room.

Pride and Precision

Snap Shot

Judge Breegan Jane takes a moment to pose for a glamor shot in the integrated window seat in Jonathan's custom coat room.

Tough Call

Jane marvels at Drew's visually arresting and technologically advanced media room.

Tough Call

Jane checks out the elegant furnishings and decor in Jonathan's office library.

Moment of Truth

The Brothers await the judge's decision.

And the Winner Is

Drew Scott breaks his bad-luck streak, coming back as the winner in round 3. He celebrates accordingly ...

Sportsmanlike Behavior

... and reacts with his trademark reserve.

Same Time, Next Week

With the judge's final decision, rendering Drew the winner, phase 3 comes to a close. Three more rounds to go. Keep checking back at the Brother Vs. Brother home page, and "Property Brothers Central" for more updates, new galleries and exclusive video clips you can only find here.

Shop This Look