Our Favorite Before-and-Afters From HGTV Stars

We can’t stop thinking about these feats of design genius. Bravo, Team HGTV!

Keep in mind: Price and stock could change after publish date, and we may make money from these links.
January 24, 2019
Related To:

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo Agency

Photo By: Paul Ladd/AP Images

Photo By: Jill Hunter/AP Images

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo Agency

Photo By: Todd Douglas/ Verbatim

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo Agency

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo Agency

Photo By: Paul Ladd/AP Images

Photo By: Jill Hunter/AP Images

Photo By: Rachel Whyte

Photo By: Jennifer Boomer/Getty Images

Photo By: Todd Douglas/ Getty Images

Before: Squinting Windows

What are teeny-tiny apertures doing in a grand living room? For this renovation, Joanna and Chip Gaines will have to think big.

After: Wake-Up Call

Arched, floor-to-ceiling windows with dramatic, custom-made white oak interior shutters are much more like it. Chip and Jo refaced the fireplace with natural stonework to echo the Mediterranean look of the home’s exterior, then added a raw wood mantel to match the beams on the vaulted ceiling.

Before: Paradise Lost

Pre-renovation, Drew Scott’s Galveston beach house looked more like a west Texas outlaw’s shack. What could be quirky-cool coastal architecture is all but invisible beneath muddy '70s textures.

After: Shipshape

Drew peeled away wood, stone and whatever had been climbing the wall above the fireplace and resurfaced his living room in cool, nautical white. The now-graceful staircase gets plenty of light, and the fireplace is a showpiece rather than a time capsule.

Before: Too Many Cooks

This Mississippi kitchen is groaning under the weight of outdated cabinets and appliances, an awkward dropped ceiling and three grotty layers of floor covering. What was wrong with the original pine?

After: Magnificent Makeunder

Erin and Ben Napier rolled back decades of bad decisions to reveal ample ceiling space and a handsome hardwood floor. After knocking out a wall to give the kitchen an open-concept feel, they finished the new backsplash with block-printed custom wallpaper based on Spanish tile.

Before: Simple Addition

While this bonus room provides extra space, it doesn’t offer much in the way of atmosphere... commercial-grade carpet and curiously-quilted window treatments aside.

After: Club Room

Now, this is living. Massive leather Chesterfields meet beneath a billowing, oversized pendant. Leanne Ford has given this Pennsylvania addition the gravitas of a proper gathering spot.

Before: The Great Divide

Joanna Gaines knows this home could be the perfect spot for her sister Mikey’s growing family, but she’s got to give them room to spread out — which means Chip will have his work cut out for him on Demo Day.

After: (Midcentury) Modern Family

Hello, sunshine! The Gaineses did away with the wall between the kitchen and living room, then replaced the solid structure between the kitchen and the foyer with panes of glass. Chic pendants and warm floors, cabinetry and furnishings deliver the '60s style Mikey loves, and this wide-open space is perfect for her brood.

Before: Ghost Story

There’s a good chance any kind of attention would improve this dilapidated Indianapolis bedroom. Unfortunately, there’s also a good chance it’s haunted.

After: Sweet Dreams

Who wouldn’t want to spend the night in this sweet second-floor space? Karen Laine and Mina Starsiak Hawk gave the walls the TLC they deserved, then topped all-new flooring with a patterned area rug and a bohemian mix of traditional and midcentury-inspired bedroom furniture.

Before: Limited Range

Oppressive cabinetry, outdated appliances and vast expanses of carpet(!) mask this kitchen’s potential. It could be the focal point of epic dinner parties, but it’s got a long way to go.

After: A Feast for the Eyes

Leanne Ford demolished the overhead cabinetry and sent milky marble spilling down the backsplash, across the counter, and over a waterfall edge down to the living room floor. New, pale wood plays beautifully with a wicker sofa and quartet of bentwood chairs.

Before: Master of None

Erin and Ben Napier’s clients are hoping for a "dream bathroom," but no one has dreamed of a bathroom like this for quite some time.

After: Spa Suite

Quite literally, the Napiers rebuilt this master bath from the foundation up: From the elegant subway-tiled shower stall and freestanding tub to the wooden bath caddy (a special project for Ben), every last element of this luxurious new space is their creation.

Before: Red in the Face

Bold color is not the right statement for this room: with a staircase creating odd angles between the walls and the ceiling, the contrast between them is just too much.

After: Treasure Trove

Joanna Gaines gave her clients vibrant color in the form of an area rug, then let their lifetime of collectibles take center stage. With neutral white walls, this room is now a graceful space for a family and their memories.

Before: Kitchen Island

This prep area has admirable access to the outdoors, but it’s walled away from the rest of the first floor — and its patch of tile beside a sea of creamy carpet is just plain odd.

After: Loft Space

Who says one can’t export big-city living to the suburbs? Jasmine Roth replaced the interior wall with steel beams spanning a generous eat-in area. While her homeowners have left actual warehouses behind, their open-plan space now teems with industrial chic.

Before: Bland Kitchen

Chip and Joanna Gaines’s client loves the size of this space, but she’s anxious to be rid of the dated fixtures — and to introduce new elements of interest.

After: Seasoned to Taste

The kitchen is now as beautiful as it is functional: an industrial island glides effortlessly across the new wood flooring, and black, coppery, and galvanized metals have a sculptural effect near the ceiling. The custom fume hood rising above the new black tile backsplash echoes the ductwork on the ultra-modern glass fireplace in the white oak entryway.

Before: Waiting Room

Instead of welcoming vacationers to the beach, Jonathan Scott’s Galveston house seems to... welcome grandchildren to an assisted-living facility? It’s an awkward first impression.

After: What an Entrance!

Homes on the water are all about the views, and at long last, this one is no exception: You can see straight from the front door to the deck out back, and the dining area flows seamlessly into the living room.

Before: Uncool Ranch

This Waco home is roomy enough for modern tastes, but its dated finishes are a far cry from what Chip and Joanna Gaines’s clients have in mind.

After: One-of-a-Kind Wall

Who knew Joanna Gaines was capable of dreaming up a massive concrete hearth (with a crafty pass-through to the kitchen)? Ultra-modern metal sliding doors now partition the dining and office spaces. This is undiscovered country.

Before: Nothin's in the Kitchen

Beneath ribbons of peeling wallpaper and decades of neglect, a beautiful, multifunctional space is just begging to be uncovered.

After: Gourmet Triumph

Erin and Ben Napier turned two crowded rooms into a single, gracious eat-in kitchen by whisking away an unnecessary island and the wall between them, replacing a window with cabinetry, and giving the walls and built-ins a coat of pale green paint.

Before: Another Brick in the Wall

The bespoke brick lattice in this Pennsylvania home is certainly unusual, but it doesn’t give the space the ethereal feel Leanne Ford is after — and she’s got another focal point in mind.

After: A Nest in the Treetops

This atrium now feels like the aerie it is. A pair of custom couches form an elegant seating area below an organic sculpture, and Leanne has reimagined the walls and floors in heavenly white.

Before: The World's Most Forgettable Kitchen

Bargain-basement cabinetry: Check. Substandard appliances: Check. Generic tile, listless fixtures, function-free wall: Check, check, check. There’s nothing explicitly wrong with this room, but there sure isn’t anything right with it, either.

After: Desert Drama

Eric and Lindsey Bennett demolished the wall between the great room and the kitchen, then replaced each mediocre detail that remained with an upscale touch. New cabinets, countertops, tile and flooring provide an elegant backdrop for a new island and gleaming brass accessories.

Before: Bare-Bones Barracks

A portion of this Mississippi home served as a boarding house for servicemen returning from World War II, and it never quite regained a sense of civilian comfort.

After: Private Getaway

The Napiers created a cozy den for the man of the house by replacing the worn carpet and buttery walls with dark-stained flooring and crisp khaki paneling. Erin created a feature wall with fishing trophies, then let the home’s rich history guide her hand as she chose masculine accessories for the rest of the space.

Before: Fill in the Blank

This home has plenty of history (and is well-preserved), but it boasts little in the way of personality. Erin and Ben Napier resolve to give it the character a building of its age should have.

After: Toast of the Town

Natural wood beams cut from centuries-old lumber draw the eye to a "new" fireplace constructed with vintage bricks. With her clients’ fondness for French Country style in mind, Erin Napier filled their home with quirky, Old World objets from floor to ceiling.

Before: Chamber of Secrets

Why would someone install an extra-low toilet seat, then disguise its height with a booster? What is that purple splotch in the shower? What’s with the random pink tiles around the sink? Palm Springs is full of mysteries, friends.

After: The Big Reveal

This elegant new room isn’t merely an improvement on what Eric and Lindsey Bennett purchased — it could now be the very reason they sell this house. The once-subterranean sink is now exposed to the skylight, modern fixtures and graphic tiles unify the space, and gold accents make it feel downright luxurious.

Before: Blank Stair

Since this staircase is the first thing visitors see as they step through the front door, it’s crucial that said staircase is... both bland and bulky? O, ill-conceived tract homes.

After: Open Sesame!

Jasmine Roth stuck this landing: in carving out the space beneath the stairs, she opened up the first floor and created a one-of-a-kind architectural focal point. Her ombré steps are the warm welcome this home so desperately needed.

Shop This Look