Upgrades to Phoenix Home Embrace Dramatic Views of Red Rocks and Valley

Dated design features are removed from this Phoenix hillside home and luxury upgrades are made to create a stunning contemporary structure that embraces and expands the stunning views of the surrounding red rocks and desert valley rather than hide them.

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: The Ranch Mine

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: The Ranch Mine

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: The Ranch Mine

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: The Ranch Mine

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: The Ranch Mine

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Photo By: Roehner + Ryan

Mountainside Home Features 2,000 Feet of Covered Patios

This stunning mountainside home in Phoenix includes 2,000 square feet of covered patios that extend along three sides of the home, offering panoramic views and outdoor access to almost every room in the house. The renovation of this home removed additive Spanish revival design features which obstructed the views and detracted from the home's style. A second story addition cantilevered over the property added an extra bedroom while preserving lower-level outdoor living space.

Before: Poorly Designed Patio Blocks Views From Home

Before renovation, the patio columns and roof blocked views of the sweeping surrounding vistas from the inside of the home. The design of the patio left little usable space from which to enjoy the outdoors.

Before: Mountainside Home Lacks Clearly Defined Entrance

Before a design overhaul, this home in Phoenix, Ariz., lacked a clear entrance. The layout of the property and design made it tough for the homeowners to achieve the level of security they desired for the property.

Limestone Structure Defines Entry to Stylish Mountainside Home

An extension to the edge of the home is clad in limestone, differentiating it from the stucco structure behind it and creating a clear entry space to the home. An elegant gate at the entrance to the covered walkway provides extra security for the homeowners without detracting from the style of the home.

Balcony Features Rooftop Garden

A new balcony overlooks the front of this recently renovated Phoenix home. A sloped Spanish tile roof was removed from the lower level, opening up the space for a peaceful roof garden surrounding the balcony.

Before: Poor Porch Design Obstructs Views, Interrupts Living Space

Before renovation, columns supporting the porch roof interrupted the usable outdoor living space and obstructed views from within the home.

Covered Patio, Infinity Hot Tub Enjoy Sweeping Vistas of Phoenix Area

Heavy columns were removed and replaced with thin steel columns during renovation to better expose the inside to the sweeping vistas beyond the property. The patio is now edged with raised planters featuring native plants and an infinity hot tub from which to enjoy the views.

Inviting Covered Walkway Trimmed With Lush Desert Friendly Plants

During renovation, pre-existing columns placed in the middle of the covered walkway minimized the usable space below. The columns were replaced with thin steel ones located at the far edge of the walkway to provide ample space to move and room for borders of lush plantings, making the space feel extra inviting.

The Ranch Mine - pool area BEFORE

Before photo of the pool area

Multi-Layered Living Created With Cantilevered Second Story, Pool Terrace

Terraced outdoor space makes the most use of the mountainside location of this Phoenix home. A soaking pool and pool deck are located just below the home's covered walkway and infinity hot tub. Steps lit from beneath by LED lighting appear to float beneath the cantilevered second-story addition to the home.

The Ranch Mine - pool view BEFORE

Before photo showing the lack of living spaces to take in the amazing views

Three Levels of Stunning Views of the Phoenix Valley

Thoughtful space planning maximizes views of the Phoenix valley from three levels of living at this contemporary home. The second story features a covered porch with bi-fold shade screens, the lower level enjoys panoramic stretches through large glass doors and windows and the pool sits on its own terrace, offering the same sweeping vistas.

Infinity Edge Hot Tub and Pool Terrace Enjoy Unobstructed Views of Phoenix

The infinity edge hot tub and pool terrace enjoy unobstructed views of the Phoenix valley and surrounding red-rocked mountains. Planters filled with cacti help delineate the edge off the terrace without interrupting the vista.

The Ranch Mine - side BEFORE

Before photo of the side of the house. The design of it left it largely unused and non-native plants felt out of place on the desert mountain

Cantilevered Structure Offers Extra Bedroom While Preserving Outdoor Living Space

A recent addition to this Phoenix home is cantilevered over the red-rock mountain and lower patio, preserving the outdoor living area. The addition includes a modern version of a Juliet balcony, offering the bedroom inside a view of the valley below and skyline. Underneath the structure is a shady spot for the grill and a dog-washing area.

Bifolding Screen Panels Protect Balcony From Hot Desert Sun

This second story balcony enjoys stunning views of the Phoenix valley and surrounding red-rock hills. A bifolding screen minimizes the effects of the hot desert sun on the balcony and inside of the house while still allowing breezes to travel through the space. The panels can be completely retracted to fully reveal the views.

Second Floor Balcony With Views of Phoenix Valley

This second story balcony enjoys stunning views of the Phoenix valley and surrounding red-rock hills. A bifolding screen is retracted to fully open the space to the views. When closed, the perforated screen minimizes the effects of the hot desert sun on the inside of the house while still allowing breezes to travel through the space.

Sleek White Kitchen Features Walnut Island Topped With Quartz

Unadorned white cabinetry maintains the sleek look of this kitchen, helping keep the attention on the beautiful views of the surrounding red rocks and valley seen through the doors and windows at right. A walnut island is topped with quartz counters, offering a touch of warmth to the space.

Sitting Room Enjoys Views of Phoenix and Surrounding Valley

A small gathering area attached to the home's kitchen enjoys views through sliding doors over the infinity-edge hot tub to the Phoenix valley below. The pathway along the side of the home is covered, providing shade for it and the inside rooms from the hot Arizona sun.

The Ranch Mine - living room BEFORE

Before photo of the living room. The stair was in the way of opening up to the kitchen area and the front of the house. This meant from the living and dining room you couldn't see the amazing views.

Bright, Modern Living Room Highlights Dramatic Ceiling Height

Dramatic fireplace detail and sculptural rings emphasize the height of this two-story living room. During a renovation of the home, the stairs were repositioned along the side wall, which allowed a new opening between the room and the adjacent kitchen and encouraged movement of light and views through the two spaces.

Modern Living Room Embraces Generous Arizona Sunlight

During renovation, the stairs in the living room were repositioned along the side wall, which allowed a new opening between the room and the adjacent kitchen and encouraged movement of light and views through the two spaces. Sculptural rings hang from the ceiling, emphasizing the height of the room, while glass partitions running along the stairs and landing allow for the generous Arizona sunlight to travel to all corners of the home.

Windows, Glass Panels Allow Light to Travel Through Large Living Space

Patio doors and clerestory windows bring an abundance of light into this spacious living room. The glass-paneled enclosure along the landing allows the light to travel through the upstairs hallway, and white walls throughout the space reflect the light, resulting in an airy look.

Upstairs Landing Doubles as Small Library With Stunning Views

An upstairs landing doubles as a small library thanks to floor-to-ceiling bookshelves and comfortable seating. Like most of the rooms in this home, the space enjoys views of the Phoenix valley and includes access to the home's balcony through a sliding door.

Bathroom Features Geometric Tile Pattern on Feature Wall

Tiles applied in a geometric pattern create strong visual interest on the wall in this small bathroom while maintaining the neutral color palette found throughout the home. The space includes a sleek, furniture-style vanity which gives the illusion of extra space.

The Ranch Mine - sitting area BEFORE

Before photo of the sitting area. Although it had some views, it didn't physically embrace the outdoors and without an overhang the curtains often had to be closed to limit the hot desert sun

Sunny Sitting Area Embraces Indoor/Outdoor Living

A patio was added to the front of this home during renovation, creating an outdoor living space that connected to the home's sitting room for ultimate livability. Bifolding screens were added to the patio to limit the effects of the bright desert sun on the room during the day. The perforations on the screen allow for a breeze to enter both the outdoor patio space and the indoor room when the sliding doors are open.

Red Rock Surroundings Offer Scenery and Privacy to New Bedroom

The renovation of this Phoenix home included a second story addition that is cantilevered over the red-rock mountain and lower patio, preserving the outdoor living area. Inside is a new bedroom that enjoys privacy and scenery thanks to the red rocks. A door opens to a private balcony which offers clear views to the Phoenix skyline as seen from the front of the home.

Master Bathroom Offers Private Views of Red Rocks

No view is wasted in this Phoenix home. In the master bathroom, a window substitutes for the back wall to offer a private view of the red-rock hills surrounding the home. Mirrors are suspended from the ceiling and appear to float just like the walnut vanity below them.

Shop This Look