Yours, Mine, Ours and a Home on the River

Vote for Your Favorite Fixer Upper renovation from Season Two. Candidate #3: Chip and Jo help a newly married couple, with a total of seven kids between them, find and renovate a dream spot where the entire family can gather.

Related To:

Riverside Dream

Chip and Joanna updated this 1990s riverfront home with crisp blue-green paint for the brick exterior, contrasting wood accents and fresh landscaping.

Wood and Stone

Joanna warmed up the once bare living room with a natural stone fireplace, exposed beams and architectural accent pieces.
From: Joanna Gaines and Chip Gaines

Sleek and Updated

Outdated wood cabinets and laminate countertops were removed to make way for this more open, practical kitchen design.

Unified Spaces

The formerly closed-off kitchen now transitions into an adjacent dining area and opens onto the living room via a pass-through window with breakfast bar.

Let There Be Light

The dining room, which gets an abundance of natural light, is painted in pale blue with bright white for the beadboard ceiling and trim.

This Was a Garage?

A garage is transformed into this combination family room and bunk room providing comfortable accommodation when family members visit.

Divide and Conquer

As part of the renovation, an oversized master bath got divided into two: a new guest bath and this newly remodeled master.

Meet the Homeowners

Allen and Gail Holt have a blended family that includes seven kids, most of whom are grown or away at college. The Holts were searching for a home roomy enough to accommodate everyone when the children come home to visit. Other items on their wish list included a large kitchen and nice outdoor spaces.

Living Room, BEFORE

Prior to the renovation, the living room had popcorn ceilings, a rickety ceiling-fan and a brick fireplace that -- like the home exterior -- was in varying shades of brown.

Living Room, AFTER

In the remodeled living room, the brick fireplace is replaced with a dry-stack river stone surround and wood beam mantel. 

Living Room, AFTER

Gone is the popcorn ceiling, replaced by a freshly painted smooth one highlighted by exposed beams, white trim and a ceiling fan with a more classic look. Above the mantel, an antique window frame serves as the backdrop for one of Joanna's trademark magnolia wreaths.

Living Room, Detail, AFTER

A corner of the living room is decorated with a wood relief door, accent table and galvanized metal vase with olive branches.

Kitchen, BEFORE

Prior to the renovation, the kitchen was ordinary at best, with vinyl flooring, laminate countertops, popcorn ceilings and dated wood paneling.

Kitchen, AFTER

Chip and Jo completely transformed the kitchen with a functional new layout, large island, updated cabinets and modern stainless appliances. The island and cabinets are painted crisp white and the countertops are in honed black granite

Family Room / Bunk Room, BEFORE

The Holts were willing to sacrifice this garage to create an all-new family room. 

Family Room / Bunk Room, AFTER

Large windows were added as well as French doors, replacing the roll-up garage doors. Platforms for the bunk beds were anchored to the walls using metal cable and cabling hardware, and ladders for the bunk beds were fashioned out of galvanized pipe. Blue-grey walls and dark wood floors help define the new multipurpose space.

Family Room / Bunk Room, AFTER

In the converted garage, Joanna appointed the new space with comfortable furnishings to create a relaxed setting. A sliding barn door separates the space from the laundry area. An antique metal sign with the number "7" makes subtle reference to the seven children in the Holts' combined families.

Master Bath, BEFORE

Before the renovation, the master bath was outdated, wallpapered and much larger than what the new homeowners needed.

Master Bath, AFTER

The new master bath gets updated with glass enclosed shower with granite tile, a stone tile floor and an adjacent walk-in closet.

Master Bath, AFTER

The master bathroom also features twin vanities with above-counter sinks, blue-gray walls and glass-front storage cabinets for linens.

Master Bedroom, BEFORE

Before the remodel, the master bedroom was bland and ordinary, and the floor covered in gray wall-to-wall carpet.

Master Bedroom, AFTER

The newly redesigned master bedroom has dark wood floors, large windows and French doors, linen drapes and blue-gray walls.

Home Exterior, Front, AFTER

The formerly drab brick exterior, which previously was a hodge-podge of mottled browns, has been given a a fresh, clean new look.

Home Exterior, Backyard and Outdoor Dining, AFTER

In one of the more dramatic upgrades, a new outdoor dining area was added at the rear of the home creating an inviting space for casual entertainin.

Outdoor Dining Area, AFTER

The massive outdoor dining table, crafted from salvaged wood, is sixteen feet in length -- no small consideration for a family of nine, plus guests.