A Craftsman Remodel for Coffeehouse Owners

Vote for Your Favorite Fixer Upper renovation from Season Two. Candidate #2: Chip and Joanna help newlyweds Blake and Kimberly transform a neglected suburban bungalow into a jewel of a first home.

Related To:

Craftsman Charmer

Chip and Joanna transformed and updated this home's exterior with fresh paint, natural wood support beams, porch railings and a new fence.  

Happily Married Spaces

Formerly separated and cramped spaces, like the home's kitchen and dining room, are now combined to form a living space with lots of breathing room. 

Enhancing the Flow

Continuing the theme of freeing up spaces, the living room now merges directly into the dining area, separated only by a newly freestanding fireplace.

Airy and Rustic

For the Batson's newly remodeled master bedroom, light gray-blue wall paint and white molding offset dark hardwood floors, natural wood ceiling and antique leaded-glass windows that the homeowners discovered at a salvage store.  

Words From the Heart

A favorite quote etched in script on sheet metal is a focal and thematic highlight in the newly remodeled master bath.

Meet the New Homeowners

Kimberly and Blake Batson, newlyweds and owners of the Common Grounds coffee shop, wanted a home with charm, a yard, trees and -- importantly -- a short commute to work. Their budget: $120,000.

Before

Scruffy, overgrown and looking neglected, this small home nevertheless offers solid bones and a blank slate for an imaginative reno.

After

Cool slate-blue exterior with white trim, new porch railing and warm wood accents make for a striking redress for the home's exterior. A new metal awning above the second-floor window, supported by natural wood beams, helps to unify the home's exterior profile.

Front Exterior, AFTER

The beautifully refurbished wooden front door, flanked by black sconces and a pair of oversized planters, is a definite curb-appeal booster.

Kitchen, BEFORE

Prior to the renovation, the existing kitchen was basic, bland and unspectacular.

Kitchen, AFTER

A Gaines remedy for kitchen blahs: Open up the space with a new archway, then add natural wood, subway tile, stained butcher-block kitchen island and attractive open shelving.

Kitchen, AFTER

Shiplap wood was employed as paneling in the kitchen as well as elsewhere throughout the house. White subway tile with dark grout offers an eye-pleasing contrast. Industrial-look shelving made from plumbing pipes and reclaimed wood offers plenty of open storage above the cabinets.

Kitchen Detail, AFTER

Quartzite countertops, under-mount sink, and contemporary faucet bring a utilitarian yet modern aesthetic to the new kitchen.

The Big Picture

Chip and Joanna expanded the kitchen entryway by cutting a wide archway, making both the kitchen and the dining room feel larger. Twin modern-industrial style chandeliers illuminate the kitchen island and dining table.

Living Room, BEFORE

The existing living room was livable but visually bare and basic.

Living Room, AFTER

In the new space, natural-wood box awnings highlight the living room and dining room windows. Walls are painted in neutral gray while exposed shiplap is used on the lower walls in a creative alternative to wainscoting. 

Living Room, BEFORE

Living Room, AFTER

Removing a wall makes for a more comfortable flow between the living room and the dining room.  In the process of removing the wall, Chip uncovered the original fireplace and opted to retain it as a unique design element.

Living Room Bookshelves, BEFORE

Chip and Joanna decided to keep the existing built-ins, but take them visually in a new direction in the redesigned space.

Living Room Shelving, AFTER

The revamped shelves are backed with natural wood to tie visually with the shiplap wall treatment and wood awnings.

Living Room Detail, AFTER

Joanna selected this stylized pendant light with Moroccan flavor for the living room's overhead lighting.

Master Bath, BEFORE

The existing bathroom offered potential but, in its current state, was dated and dingy.

Master Bath, AFTER

In the new bathroom, the original clawfoot tub was retained and refurbished, and new flooring installed. A cool gray wall paint is offset with the warmth of natural wood.

Master Bedroom, AFTER

The master bedroom features natural wood-plank ceiling, architectural accents and closets concealed behind rustic barn doors.

One Giant Sized Before-and-After

Homeowners Kimberly and Blake Batson are about to get their first look at the newly completed renovation.

Happy Endings