Fixer Upper: A Fresh Update for a 1962 "Shingle Shack"

Chip and Joanna help a couple with two kids find and create a family friendly home in the Western Hills neighborhood near Lake Waco.

Photo By: Jennifer Boomer/ Getty Images

Photo By: Jennifer Boomer/ Getty Images

Curb Appeal Renaissance

Chip and Joanna Gaines transformed a bland and dated brick house into this striking neighborhood gem.

Kitchen Love

The kitchen went from plain, white and ordinary to dramatic and inviting.

More Pancakes, Please

French doors, floor-to-ceiling windows and a stylized chandelier bring loads of light into the breakfast room.

Decidedly Casual

Exposed beams, built-in bookshelves and a revitalized fireplace highlight the newly renovated den/family room.

Meet the Homeowners

Brandon and Kristen Haire were in search of a first home that would be ideal for raising their two kids. They settled on the established Western Hills neighborhood near Lake Waco.

BEFORE

Chip and Jo prepare to pull back the big photo banner showing the Haire's house "before" the transformation, and reveal the newly completed renovation.

AFTER

The worn brick and wood shingles have been replaced with new siding and light green exterior paint. The facade gets a makeover with a new porch, wood posts and new exterior lighting.

Entryway, BEFORE

The old entry was narrow and tight, and the walls made the space inside the front door feel closed off.

Entryway, AFTER

Chip and Joanna opened up the entry hall and added a functional custom bench with handy storage compartments. The bench was designed by carpenter and furniture artisan Clint Harp. 

Entryway, Detail, AFTER

This handcrafted bench was custom cut to conceal an existing drain pipe that could not be relocated.

The Den, BEFORE

The Den, AFTER

The new den has exposed wood beams and reworked fireplace, mantel and shelving. The original wood floors are now newly sanded and refinished.

The Den, Detail, AFTER

The Den, Detail, AFTER

The Den, Detail, AFTER

The Den, Detail, AFTER

Dining Room, BEFORE

Dining Room, AFTER

The dining room gets updated with a new redwood mantel, farm table, dark metal chandelier and black accents offering contrast against the white brick.

Dining Room, Detail, AFTER

Kitchen, BEFORE

Kitchen, AFTER

The remodeled kitchen has raised cabinets, a large island, new crown molding, pendants and new recessed lighting.

Kitchen, Detail, AFTER

Kitchen, Detail, AFTER

Kitchen Pass-Through, AFTER

Joanna and Chip opened up a kitchen wall, providing a pass-through opening onto the den.

Kitchen, Detail, AFTER

The new homeowners were particularly pleased with the kitchen's distinctive tile backsplash.

Living Room, BEFORE

Living Room, AFTER

The living room provides a formal seating area but Joanna furnished and decorated the space to retain a relaxed and comfortable feel. 

Living Room, AFTER

With plenty of natural light, and the wall between the living room and stair removed, this space now feels far more bright and open.

Living Room, Detail, AFTER

Living Room, Detail, AFTER

Bedroom, BEFORE

Master Bedroom, AFTER

The renovated master suite has wood floors, a rustic wood bed frame and headboard, new crown molding and newly enlarged windows to provide plenty of natural light.

Master Bedroom, Detail, AFTER

This chair in the master suite is one of a pair that were $40 flea-market finds that Joanna had restored and recovered.

Master Bath, AFTER

The renovated master bath has a glass enclosed shower and double vanity as well as this freestanding tub and an adjacent walk-in closet.

Master Bath, Detail, AFTER

Master Bath, Detail, AFTER

Master Bath, Detail, AFTER

Home Exterior, Detail, AFTER

Joanna accented the home's front exterior with this antique mailbox.

Behind the Scenes, THE REVEAL

Behind the Scenes, THE REVEAL

The Haires prepare to get their first look at their newly renovated fixer upper.

Behind the Scenes, THE REVEAL

Behind the Scenes, THE REVEAL

Behind the Scenes

Behind the Scenes

Behind the Scenes

Behind the Scenes