A Bonus Room by the Beach

Audra and Jason are finally fulfilling their dream of owning a home on the Outer Banks of North Carolina. See how they turned a blank slate of a bonus room into an open and airy gathering spot for family and friends. 

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Photo By: Kristi Midgette Wright/Kristi Mi

Bright and Airy Bonus Room

Would you believe this started out as a questionable addition to the house, built without proper heating or cooling and possibly not up to code? 

BEFORE: The Living Area

Audra and Jason chose this Duck Shores home on the Outer Banks of North Carolina for its proximity to the beach, its spacious four-bedroom square footage and the unbeatable price (thanks to a short sale). But the main living area needed some open concept thinking. 

BEFORE: The Dining Room

The dining room was closed off from the kitchen and the living room -- not a desirable layout for parents in need of sight lines throughout the house for small children.  

BEFORE: The Kitchen

Demo time! The former kitchen felt closed off and cramped and needed a total overhaul. 

BEFORE: The Master Bedroom

The bold blue didn't quite work in this master bedroom, but the room had plenty of potential to become a master retreat. 

BEFORE: The Bonus Room

This potential game room looked fairly cosmetically sound, but structural issues underneath slowed down the renovation process significantly for these budgeting home buyers. 

Audra and Jason

To save a little money here and there from all of the unexpected renovation costs, Audra and Jason ended up completing many of the smaller -- and larger -- jobs themselves. 

AFTER: The Bonus Room

And it looks like it paid off. 

AFTER: The Bonus Room

The wainscoting stayed, but Audra added reclaimed wood wall panels throughout the space that she created herself from pallet boards left over from construction. 

AFTER: The Bonus Room

Jason hand-built this custom bar for the bonus room and repurposed the black granite countertops removed from the kitchen. 

AFTER: The Bonus Room

With the green paint gone and fresh neutral accents throughout, the bonus room has a whole new vibe that's perfect for afternoon gatherings in the sun. 

AFTER: The Living Room

The family kept things coastal in their home decor designs, like with these bright white living room furnishings. 

AFTER: The Living Room

Brightly colored accent pillows give the living room the pop it needed for first impressions when guests walk into the house. 

AFTER: The Living Room

The wall inset in the living room is the perfect spot for a cozy reading nook and an array of decorative pillows. 

AFTER: The Living Room

Add nature-inspired furnishings like this end table for a touch of rustic but modern charm in your space. 

AFTER: The Living Room

When in doubt, go with charming prints on pillows. 

AFTER: The Living Room

Accents like the decorative oars along the staircase draw your eye upward to this home's high ceilings.

AFTER: The Dining Room

Audra and Jason chose to move the dining area into the main living space in order to make better use of the former dining room for a larger kitchen. Great choice! 

AFTER: The Kitchen

The complete gut job of the kitchen was a huge success. The new cabinets, backsplash and pendant lights create a warm and comfortable space for cooking meals for the family. 

AFTER: The Master Bedroom

Bye bye, dark blue. Audra and Jason went with a lighter blue, gray and brown color scheme in their bedroom to create a more relaxing space of their own. 

AFTER: The Master Bedroom

Floral accents provide pops of color to keep the room from feeling too monotone. 

AFTER: A New Bonus Room

This small enclosure off the master bedroom is the perfect hideaway spot for Audra and Jason ... and baby No. 3, who they discovered they were expecting by the end of the renovation.