A Yoga-Centric Studio Fit for Classes

A yoga instructor uses coastal elements and light hues to transform a dark attic into an energizing studio

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Photo By: Photographer: Christina Wedge

Dark Wooden Planks

When Ashley purchased her Atlanta bungalow in 2008, she intended to turn its dark, wood-paneled attic into a yoga studio. In order to update it correctly, she'd need to replace the wood paneling with drywall, tear out the damaged wood floors and add natural light by replacing tiny dormer windows with a large 3x4 foot window and a custom skylight.  

A Well-Balanced Space

In order utilize her attic space as a yoga studio, Ashley dedicated one side for instructing classes. To keep the top-floor area feeling serene and airy, she used a shade of blue for the walls, while yellow and turquoise add energy to the space through accents such as yoga mats.  

Clutter-Free Consciousness

Yoga-centric spaces must be clean and minimal so that students can remain focused and clear-headed. In order to keep her essential yoga supplies nearby, neat and uncluttered, Ashley designed a cubby system with an integrated refrigerator for keeping bottled water chilled, and mats and towels organized.  

Inspirational Accents

Graphic design is Ashley's main profession. To add her own designer touch to the space, she created a 2x4 foot piece of graphic art packed with inspirational words to encourage a feeling of calm and peacefulness, elements essential to a successful yoga workout.  

Overcoming Challenges

The dark wood floating floors presented the most challenges. In its original condition, the space underfoot was made up of damaged hardwoods installed above uneven floor boards. It wasn't until her contractor started installation that he noticed a major dip on one side. Before installing the new dark wood floating floor, he had to replace 50% of the floor boards, then add leveling compound.  

Whitewashed Walls

Ashley used most of the attic's wall space as an opportunity to add coastal-style architectural touches. To offset the darkness of her ebony floating wood floors, the contractor install 1x6 pine planks horizontally, and hired a painter to lighten them with a whitewashed effect.  

Staying Centered

Originally, the wood-paneled stairwell leading up to Ashley's attic was extremely dark and dingy. To lighten it up, she used the same whitewashed horizontal pine used throughout the studio. Now the stairwell wall serves as the central divider between the area designated for yoga sessions and the space meant for desk work.  

Love, Peace and Lighting

Ashley aimed to incorporate her love of coastal style into the yoga studio's design. To do this in a non-literal manner, she installed an industrial pendants made from galvanized metal indicative of lighting found on boardwalks and wharfs.  

A Welcoming Environment

As students enter the yoga studio, they're greeted by a half-wall packed with fresh hand towels. Once sessions are finished, Ashley gathers up the used towels, tosses them in the laundry, then replenishes the wall supply with new ones.  

A Place for Everyone

Since many of Ashley's students change into yoga attire at her house, she designated one side of the stairwell's half-wall to holding everything from purses to hats to gym bags.  

A Desk Area for Extra Organization

Ashley uses a desk area of the space to read up on trends and new techniques. She opted for a classic, traditional desk with bases made of filing cabinets to keep the space clean and clutter-free.  

Temperature Control

To keep the studio cool in the warmer Atlanta months, Ashley installed a modern, plug-in unit at the top of the new window. This alternative to central air conditioning was much more cost-effective, at $250.  

Reconsidering the Skylight

Natural light was one of the most important elements in the yoga studio. Although Ashley's thrilled with the great amount of sun peeking through her new skylight, the window presents several challenges for the homeowner. "The skylight is causing areas of the wood floor to fade and it makes the space warm at certain times of the day," says Ashley.  

A Passion for Yoga Poses

Thanks to a smart space plan, Ashley has plenty of room to instruct three to six students per session.