HGTV Green Home 2012: Before and After Room Pictures

See the dramatic transformation of HGTV Green Home 2012 in a series of photos taken during the home's construction and after furniture load-in.

  • Front Exterior: Before

    Fiber cement board replicates the look of lap siding. North Georgia cypress, installed vertically, lends a contemporary aesthetic.

  • Front Exterior: After

    A crisp white coat of paint, 5-V crimp metal roofing system and locally sourced stone cladding complete the look of this modern Southern farmhouse.

  • Foyer: Before

    The front door opens into a ground-floor mudroom. A staircase directs visitors to the home’s main floor and living area.

  • Foyer: After

    Interior designer Linda Woodrum established a subtle theme of circles in this entry space, which hints at the home’s rustic-chic design style.

  • Kitchen: Before

    Designed as the heart of the home, the kitchen, a natural gathering space, flows out to a central courtyard and the living room.

  • Kitchen: After

    Hickory cabinetry, travertine and glass tile and terrazzo-blend countertops , when paired with steel and brushed nickel, tell a story of warm and cool tones.

  • Dining Room: Before

    A dramatic three-part tray ceiling serves as a defining feature in the dining room.

  • Dining Room: After

    A reclaimed wood dining table and matching benches invite socializing. Two drum pendants are installed to lend visual interest without obstructing views from the kitchen.

  • Barbecue Courtyard: Before

    Rather than displacing excess soil to carve out a backyard, a central courtyard becomes the focus of outdoor entertaining.

  • Barbecue Courtyard: After

    Accordion doors connect the courtyard to the kitchen. The space serves as both a second dining room and an outdoor kitchen, complete with grilling station.

  • Side Yard: Before

    Locally sourced stone cladding recalls old granite foundations and farmhouse walls. Minimal displacement of soil is a focus of landscape design.

  • Side Yard: After

    A custom bioswale directs rainwater to the front yard’s rain pond. Landscape elements beautify, attract native birds and further mitigate runoff.

  • Georgia Room: Before

    Although unconditioned, the Georgia Room extends the home’s living space. A protective membrane and marine-grade flooring help to weatherproof the room.

  • Georgia Room: After

    A mix of contemporary outdoor furnishings, antiques and rustic farm-sourced accessories pops in a room designed to accommodate entertaining or relaxation.

  • Retreat: Before

    Floor-to-ceiling windows provide views of wooded farmland. A simmering shade of ginger adds a pop of drama.

  • Retreat: After

    Designed as an escape from the home’s more social, active areas, this reading and relaxation room boasts neutral furnishings as well as tables and shelving fashioned from reclaimed materials.

  • Living Room: Before

    A wall of glass blurs the line between indoor and outdoor spaces. A poplar wood wall treatment makes a subtle yet significant design statement.

  • Living Room: After

    Interior designer Linda Woodrum selected understated furnishings to keep all eyes on stunning views. An oil painting by Signe Grushovenko references Serenbe’s popularity as a cycling destination.

  • Living Room Courtyard: Before

    The living room flows out to a small courtyard, carved out of the sloped site. A subsurface drainage system installed in this area directs rainwater to bioswales in side yards.

  • Living Room Courtyard: After

    A custom gravel blend paves the courtyard, where all-weather furnishings invite gatherings. A hedgerow of gardenias offers a natural privacy fence.

  • Mudroom: Before

    Hand-scraped engineered hickory wood floors direct visitors from the home’s back entrance to main-floor living spaces.

  • Mudroom: After

    Locker-style hickory cabinetry complete with perforated metal doors stow away pet supplies as well as a washer and dryer. A dining table-turned-console offers a spot to drop keys and incidentals.

  • Master Bedroom: Before

    Designed and built to resemble an outbuilding on an old farmstead, the master suite boasts its own private courtyard.

  • Master Bedroom: After

    A saturated color palette contributes to the room’s oasis-like design sensibility.

  • Master Bathroom: Before

    Sliver windows invite natural light into the space. Carrera marble tile creates a shimmering, jewel-like effect.

  • Master Bathroom: After

    Drop pendants and eco-friendly, hotel-style towels give lived-in elegance to the spa-like space.

  • Stairwell: Before

    The home’s light well soars three stories and terminates in a cupola, where windows open to expel hot air.

  • Stairwell: After

    Locally sourced artwork pops against the stairwell’s neutral walls. A custom-crafted chandelier, fashioned from tobacco drying sticks, draws the eye.

  • Guest Bedroom: Before

    HGTV Green Home’s guest bedroom borrows light from the stairwell. A series of exterior windows offers views of the neighborhood.

  • Guest Bedroom: After

    Graphic prints pair well in this relaxation space. Saturated color comes in the form of an antique-style storage shelf and throw pillows.

  • Bathroom: Before

    Frosted glass micro-block tile clads both the backsplash and tub surround and ceiling. The tortoise shell-style tile inspired the room’s overall design scheme.

  • Bathroom: After

    A graphic-print shower curtain draws the eye to the room’s interior. Tangerine accent pieces lend drama.

  • Craft Area: Before

    A hallway that connects upper-floor bedrooms is put to use as a special project center. Windows (two of which open) offer views of the barbecue courtyard and side yard.

  • Craft Area: After

    A 12-foot hickory countertop is stocked with painting supplies and adjustable task lighting.

  • Kid's Bedroom: Before

    A loft space, complete with oak-wood banisters, offers a treehouse-style escape.

  • Kid's Bedroom: After

    Twin beds, fashioned from reclaimed wood pieces and upholstered in durable acrylic fabric, tuck under the room’s loft. Lime-green accents contribute to the room’s youthful style.

  • Garage: Before

    Continuing the Southern farmhouse theme, the garage, perched above HGTV Green Home 2012, is designed to resemble an old wagon shed.

  • Garage: After

    Fiber cement siding replicates the look of lapboard and a 5-crimp metal roof stands in place of a classic tin roof. Landscape elements soften the structure’s foundation and the carport doubles as its own private patio.

Advertisement will not be printed