HGTV Green Home 2012: Before and After Room Pictures

See the dramatic transformation of HGTV Green Home 2012 in a series of photos taken during the home's construction and after furniture load-in.

Front Exterior: Before

Fiber cement board replicates the look of lap siding. North Georgia cypress, installed vertically, lends a contemporary aesthetic.

Front Exterior: After

A crisp white coat of paint, 5-V crimp metal roofing system and locally sourced stone cladding complete the look of this modern Southern farmhouse.

Foyer: Before

The front door opens into a ground-floor mudroom. A staircase directs visitors to the home’s main floor and living area.

Foyer: After

Interior designer Linda Woodrum established a subtle theme of circles in this entry space, which hints at the home’s rustic-chic design style.

Kitchen: Before

Designed as the heart of the home, the kitchen, a natural gathering space, flows out to a central courtyard and the living room.

Kitchen: After

Hickory cabinetry, travertine and glass tile and terrazzo-blend countertops , when paired with steel and brushed nickel, tell a story of warm and cool tones.

Dining Room: Before

A dramatic three-part tray ceiling serves as a defining feature in the dining room.

Dining Room: After

A reclaimed wood dining table and matching benches invite socializing. Two drum pendants are installed to lend visual interest without obstructing views from the kitchen.

Barbecue Courtyard: Before

Rather than displacing excess soil to carve out a backyard, a central courtyard becomes the focus of outdoor entertaining.

Barbecue Courtyard: After

Accordion doors connect the courtyard to the kitchen. The space serves as both a second dining room and an outdoor kitchen, complete with grilling station.

Side Yard: Before

Locally sourced stone cladding recalls old granite foundations and farmhouse walls. Minimal displacement of soil is a focus of landscape design.

Side Yard: After

A custom bioswale directs rainwater to the front yard’s rain pond. Landscape elements beautify, attract native birds and further mitigate runoff.

Georgia Room: Before

Although unconditioned, the Georgia Room extends the home’s living space. A protective membrane and marine-grade flooring help to weatherproof the room.

Georgia Room: After

A mix of contemporary outdoor furnishings, antiques and rustic farm-sourced accessories pops in a room designed to accommodate entertaining or relaxation.

Retreat: Before

Floor-to-ceiling windows provide views of wooded farmland. A simmering shade of ginger adds a pop of drama.

Retreat: After

Designed as an escape from the home’s more social, active areas, this reading and relaxation room boasts neutral furnishings as well as tables and shelving fashioned from reclaimed materials.

Living Room: Before

A wall of glass blurs the line between indoor and outdoor spaces. A poplar wood wall treatment makes a subtle yet significant design statement.

Living Room: After

Interior designer Linda Woodrum selected understated furnishings to keep all eyes on stunning views. An oil painting by Signe Grushovenko references Serenbe’s popularity as a cycling destination.

Living Room Courtyard: Before

The living room flows out to a small courtyard, carved out of the sloped site. A subsurface drainage system installed in this area directs rainwater to bioswales in side yards.

Living Room Courtyard: After

A custom gravel blend paves the courtyard, where all-weather furnishings invite gatherings. A hedgerow of gardenias offers a natural privacy fence.

Mudroom: Before

Hand-scraped engineered hickory wood floors direct visitors from the home’s back entrance to main-floor living spaces.

Mudroom: After

Locker-style hickory cabinetry complete with perforated metal doors stow away pet supplies as well as a washer and dryer. A dining table-turned-console offers a spot to drop keys and incidentals.

Master Bedroom: Before

Designed and built to resemble an outbuilding on an old farmstead, the master suite boasts its own private courtyard.

Master Bedroom: After

A saturated color palette contributes to the room’s oasis-like design sensibility.

Master Bathroom: Before

Sliver windows invite natural light into the space. Carrera marble tile creates a shimmering, jewel-like effect.

Master Bathroom: After

Drop pendants and eco-friendly, hotel-style towels give lived-in elegance to the spa-like space.

Stairwell: Before

The home’s light well soars three stories and terminates in a cupola, where windows open to expel hot air.

Stairwell: After

Locally sourced artwork pops against the stairwell’s neutral walls. A custom-crafted chandelier, fashioned from tobacco drying sticks, draws the eye.

Guest Bedroom: Before

HGTV Green Home’s guest bedroom borrows light from the stairwell. A series of exterior windows offers views of the neighborhood.

Guest Bedroom: After

Graphic prints pair well in this relaxation space. Saturated color comes in the form of an antique-style storage shelf and throw pillows.

Bathroom: Before

Frosted glass micro-block tile clads both the backsplash and tub surround and ceiling. The tortoise shell-style tile inspired the room’s overall design scheme.

Bathroom: After

A graphic-print shower curtain draws the eye to the room’s interior. Tangerine accent pieces lend drama.

Craft Area: Before

A hallway that connects upper-floor bedrooms is put to use as a special project center. Windows (two of which open) offer views of the barbecue courtyard and side yard.

Craft Area: After

A 12-foot hickory countertop is stocked with painting supplies and adjustable task lighting.

Kid's Bedroom: Before

A loft space, complete with oak-wood banisters, offers a treehouse-style escape.

Kid's Bedroom: After

Twin beds, fashioned from reclaimed wood pieces and upholstered in durable acrylic fabric, tuck under the room’s loft. Lime-green accents contribute to the room’s youthful style.

Garage: Before

Continuing the Southern farmhouse theme, the garage, perched above HGTV Green Home 2012, is designed to resemble an old wagon shed.

Garage: After

Fiber cement siding replicates the look of lapboard and a 5-crimp metal roof stands in place of a classic tin roof. Landscape elements soften the structure’s foundation and the carport doubles as its own private patio.

Advertisement will not be printed