HGTV Green Home 2012: Dining Room Pictures

An informal dining space boasts a dramatic tray ceiling, enviable views and easy access to the home's barbecue courtyard.

Casual yet still compelling, the dining area provides a space to socialize, connect with the cook and enjoy 360 degrees of gorgeous views.

Steps from the mudroom, the dining table may serve as a resting spot — for grocery bags or the day's mail.

Although the kitchen, dining and living rooms share one open space, the ceiling design differentiates the rooms. In the dining area a three-part tray ceiling draws the eye.

A console table with reclaimed wood top, crafted by Atlanta artist Jeff Jones, nestles next to a north-facing set of windows. \"He is very much a recycler,\" says interior designer Linda Woodrum, who discovered Jeff's work at her favorite store in Houston before visiting his shop and selecting an original piece for HGTV Green Home 2012.

\"They are as green as you can get,\" says Linda of dining table and benches, fashioned from FSC-certified solid pine reclaimed from shipping pallets.

Linda selected the dining set for its green story as well as its connection to the home's location. \"It felt like something you'd find in a really rural farmhouse or maybe even a table the farmer would have placed outside, for workers to sit around during breaks,\" she says.

To keep views into the living room and courtyard unobstructed, two drum pendant lights are elevated slightly above sightlines.

Sparing use of ornamentation keeps eyes traveling through the living room. A statement-making piece, a handwoven raffia and wood tray serves up Phalaenopsis orchids.

The dining area and kitchen share access to and views of the barbecue courtyard, which Linda considers the home's second dining area.

A butter-colored area rug anchors the dining area. Glass corners visually extend the living space.

This year, Linda veered from eye-popping details — bright blue walls or lime green chairs, for example. \"I always knew I wanted to keep that main living space very neutral so the outside wasn't isolated,\" she says.

Ottomans, upholstered in earth-friendly fabric, offer additional seating or service area. Nailhead trim echoes the understated elegance of the foyer wall treatment.

Ceiling-mounted semi-sheer drapery draws the eye upward. Linda hand-selected Sunbrella fabric for the home's window treatments, which were custom-crafted by an Atlanta-area drapery and upholstery firm.

Table lamps, fashioned from vintage foundry gears, were one of many discoveries Linda made at the Canton Street Antique Market.

Faux bois candle holders purchased at The Bilt-House in Serenbe connect the room to its woodland location. \"I love that table — it's so sculptural, it's so clean,\" adds Linda.

A story of textures continues in the dining room, where reclaimed wood is paired with braided raffia, cast iron and touchable eco-friendly fabrics.

Contemporary and in keeping with Linda's design scheme, a duo of pendant lights features near-sheer drum shades that don't block light — or views.

A tight-loop area rug transitions to a soft and forgiving shag rug in the living room, where pops of intense green connect the home's showstopping gathering space to an eco-chic courtyard.

Advertisement will not be printed