HGTV Green Home 2011: Landing Pictures

A hand-scraped maple staircase, which connects first- and second-floor living spaces, makes its own modern style statement.
Similar Topics:

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

© 2011, HGTV

An elegant yet modern staircase invites traffic to flow from first to second floor. An oversized bureau at the base of the stairs accommodates storage of outerwear or mail.

Landscape, an oil painting by Josh Armijo, catches the eye as one is drawn into the space. “I think art is really the spirit of the house,” says interior designer Linda Woodrum. “It makes the house sing and come alive and adds the depth and character that every home needs.”

An almost transparent railing system incorporates steel cable with maple posts.

A powder room is conveniently located near the living room, yet tucked three steps above and away from the front door for privacy.

Floor-to-ceiling, stainless steel mosaic tile is paired with chrome fixtures for a modern, sexy look. “I love the way that green reflects off the tile at certain times of the day,” says interior designer Linda Woodrum. “It looks great.”

Lemon tarragon hand soap and lotion in vintage-style dispensers reflect the design team’s emphasis on luxury and eco-friendliness. Products are pH balanced, paraben-free and 95 percent natural.

The room’s flexible hose display fixtures with 3-watt LED lights allow users to direct light where needed.

Pen and ink drawings by Lamecia Landrum add interest in a space punctuated by stainless steel.

A dual-flush, high-efficiency toilet contributes to HGTV Green Home’s water efficiency.

The cascade pattern of the Low-E glass window lets sunlight in while offering privacy.

Staircase posts are constructed of maple, a wood type that is unmatched for its color, fine grain and texture, says Infinity Home Collection’s general manager, David Steinke.

The cable railing system was “job measured and job built,” says David Steinke. “It’s a nice, contemporary way to finish off the stairway.”

The powder room ceiling was extended to accommodate a closet that houses the home’s smart components. The resulting pod shelf serves as a perch for a locally sourced decorative metal screen.

The woven metal screen, a lucky find at a local design boutique, creates design magic in the loft space.

The staircase leads to the girl’s room, elevated slightly above the second floor. “I wanted to have the pop of that 10-foot plate in living room just to give it a little more height,” says David. “And it also made this space more interesting as well.”