Sustainable Modern Home

This sleek modern home from Tom Lenchek incorporates sustainable building practices such as a photovoltaic system, a rainwater collection system and translucent panels that help maximize the use of natural light.

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Photo By: Steve Keating

Urban Contemporary Exterior

An urban exterior with a steep slope site and a retention pond that slowly releases water back into the city system.

Contemporary Home: Front Entry Bridge

This contemporary home features a front entry bridge with retention pond below, slowly releasing water back into the city system.

Front Entry Bridge: Capitol Hill Residence

Water is collected from the roof into the retention pond and slowly released back into the city system. Rather than burying a tank, it was used as a front entry water feature.

Light Filled Entry: Modern Staircase

The Capitol Hill Residence stair is centrally located in the light filled entry hall. Overhead is a sloping translucent roof that fills the core of the house with daylight. In order to maintain the function of this space, the stair needed to allow light to pass though it and filter all the way into the basement. In addition, we wanted to maintain a visual lightness to the stair through the use of materials and a simple, yet elegant form.

Capitol Hill Staircase Design

The stair design in the Capitol Hill Residence reinforces the concept of the central light core and makes for a dynamic entry and circulation space. Its apparent simplicity of form and material enhances the overall light and airy quality of the interior spaces.

Staircase Design: Capitol Hill Residence

The stair design in the Capitol Hill Residence reinforces the concept of the central light core and makes for a dynamic entry and circulation space. Its apparent simplicity of form and material enhances the overall light and airy quality of the interior spaces.

Cantilevered Tread Support: Steel Staircase

To minimize the presence of the stair in the hallway the designer eliminated the need for the outer stringer. Instead, they cantilevered the tread supports from a single stringer located adjacent to the wall. The treads themselves are sandblasted acrylic mounted to a pair of tapered steel angles. The tread design allows for maximum light to pass through to the space below. Glass infill panels create the guard at both the stair rail and surrounding guards. With the use of 2 layers of laminated glass no top rail was required at the guard locations. To support the glass, steel bar stanchions span between floors levels, adding an element of continuity to the various levels of the stacked stair. High levels of precision were required during the detailing and construction process to maintain absolute alignment between 3 levels as the stairway extends from upper bridge to the basement.

Central Translucent Slot: Skylight

Day light from a typical overcast Seattle sky penetrates deep into the house through a central translucent slot. Exterior mounted mechanical shades prevent excessive heat gain without sacrificing the view.

Modern Home Exterior: Photovoltaic System

A 30 panel photovoltaic system mounted on the roof feeds electricity back to the grid. While the footprint and overall form of the Capitol Hill Residence were shaped by the restrictions of the site, the architectural and mechanical systems at work define the aesthetic. Working closely with a team of engineers, landscape architects, and solar designers we were able to arrive at an elegant, environmentally sustainable home that achieves the needs of the clients, and fits within the context of the site and surrounding community.

Capitol Hill Residence: Footprint

While the footprint and overall form of the Capitol Hill Residence was shaped by the restrictions of the site, the architectural and mechanical systems at work define the aesthetic. Working closely with a team of engineers, landscape architects, and solar designers we were able to arrive at an elegant, environmentally sustainable home that achieves the needs of the clients, and fits within the context of the site and surrounding community.